Minister: ‘Coassistenten moeten gewoon lenen’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

06-04-2016

Geneeskundestudenten kunnen na hun afstuderen ruimschoots voldoen aan de aflossingsverplichting van een studieschuld. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het daarom niet nodig een speciale regeling te treffen voor geneeskundestudenten die in hun coschapfase zitten, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

align="">Bussemaker rekent in haar brief voor dat een uitwonende coassistent tijdens de coschapfase van twee jaar gemiddeld een schuld opbouwt van 7104 euro (288,95 euro p/m plus 2,5 % rente). Een thuiswonende coassistent bouwt volgens Bussemaker een schuld op van 2551 euro (103,78 p/m plus 2,5 % rente). Het gemiddelde bruto-inkomen na een studie geneeskunde is anderhalf jaar na afstuderen 3200 euro, terwijl dat van andere academici gemiddeld 2550 euro is. De extra investering die geneeskundestudenten tijdens de coschapfase hebben gedaan, betaalt zich volgens Bussemaker dus al aan het begin van de carrière uit.

Ook schrijft Bussemaker dat coschappen niet aangemerkt kunnen worden als stage (waardoor coassistenten dus niet in aanmerking komen voor een stagevergoeding). Dat zou zijn benadrukt tijdens een overleg met de Nederlandse  Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Coschappen zijn een onderwijswerkvorm; volgens Bussemaker is er bijvoorbeeld geen sprake van arbeidsproductiviteit en geen bevoegdheid tot zelfstandig handelen.

De minister schrijft verder dat zij met de NFU heeft overlegd over aanpassing van de programma’s van de coschappen, zodat deze makkelijker te combineren zijn met een bijbaan. Dit blijkt echter onmogelijk, omdat aanpassing gevolgen zou hebben voor de kwaliteit van de masteropleiding.


Simone Paauw


@spaauw

 

Lees ook:

29-10-2015   22.000 handtekeningen voor petitie stagevergoeding coassistenten
20-10-2015   Handtekeningenactie coassistenten voor beurs
09-09-2010   Coassistenten zeggen bijbaan op
02-12-2008   Geen cent voor de coassistent

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact