Kinderartsen gaan kinderen leren groente eten

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

05-04-2016

Twintig kinderartsen, huisartsen, gynaecologen en arts-epidemiologen komen vandaag samen met de burgemeester van Westland, vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, van de tuinbouw, en anderen op de Groente-Top. Doel daarvan is te onderzoeken hoe je ervoor kunt zorgen dat kinderen meer groente gaan eten.

align="">Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is het Platform Gezonde voeding 0-4 jarigen opgericht. Hierin zijn veertien partijen verenigd onder voorzitterschap van de NVK. Afgelopen jaar organiseerde het platform het groentecongres, de Groente-Top van vandaag is daar een vervolg op. Kinderarts Koen Joosten is voorzitter van het platform en voorzitter van de top. Joosten: ‘We zijn een vleesetend land. Groente eten we er altijd bij, één keer per dag. We gaan brainstormen hoe we de groenteconsumptie omhoog kunnen brengen.’

Op de Groente-Top zijn in totaal 120 deskundigen die zich met gezonde voeding bezighouden, zoals hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en hoogleraar periconceptionele epidemiologie Regine Steegers. Aan de hand van de thema’s onderwijs, gezonde voeding, voorlichting, groente-innovatie, personalised medicine en marketing zoeken de deelnemers naar creatieve oplossingen om zwangeren en kinderen thuis, op kinderdagverblijven en scholen meer groente te laten eten.

Joosten: ‘Ik denk dat gezondheidsprofessionals de taak hebben om kinderen gezond te houden, om ziektes te voorkomen. Veel klachten zoals moeheid en obstipatie zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl.’ Joosten wil een beweging op gang krijgen. ‘Ik wil met telers, gemeentes en zorgverleners in de steden en de regio’s tonen dat de groente-inname omhoog kan.’ Er is al een vervolg op de Groente-Top gepland. Voorafgaand aan het Europese voedingscongres ESPEN organiseert Joosten in september 2017 een internationaal groentecongres.

Eva Nyst

@medischcontact

Lees ook:

06-01-2016   Leefstijladvies zinloos met snackbar om de hoek
06-11-2015   GR denkt in voedingsmíddelen, niet in -stoffen
26-11-2014   Medische en voedingswereld: praat met elkaar - Marcel Canoy
17-04-2012   Eten tegen kanker
10-04-2012   Groente beter voor de lijn dan vet
20-08-2010   Broccoli reduceert risico diabetes 2

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact