Santeon legt effect en kosten van zorg vast

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

05-04-2016

De zes Santeon ziekenhuizen zijn met verzekeraar Menzis gestart met het programma Value Based Healthcare. De ziekenhuizen gaan gegevens over percentage hersteloperaties, behoud of terugkeer van functies, doorlooptijd en bejegening uitwisselen.

align="">Tot de Santeon-groep behoren onder meer het OLVG in Amsterdam, het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en de Ziekenhuisgroep Twente. De ziekenhuizen hopen door hun resultaten te vergelijken van elkaar te leren en zo tot betere gezondheidsuitkomsten te komen tegen lagere kosten. Santeon maakt al sinds 2013 in het programma Zorg voor Uitkomst uitkomsten van behandelingen voor vier veel voorkomende tumorsoorten inzichtelijk.

De ziekenhuizen stellen voor een aantal aandoeningen een scorecard samen, met uitkomst- en procesindicatoren en de bijbehorende belangrijkste oorzaken van kosten. De internationale uitkomstenstandaarden van het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM) dienen als leidraad voor de uitkomstindicatoren. Verzekeraar Menzis en patiëntenorganisaties praten mee over de selectie van indicatoren. Menzis hoopt een financieringsmodel voor de toekomst te kunnen ontwikkelen. De financiering van de zorg in Santeon verloopt nu nog volgens al bestaande afspraken.

Eva Nyst
@medischcontact

Lees ook:

  Een bittere pil - Marcel Canoy

  30-11-2015 |  Dat ik mijn mond moest houden was logisch, want ik heb als voorzitter van Longkanker Nederland een evident conflicterend belang en dan past grote terughoudendheid. Maar juist door dit conflicterende belang ben ik nu in staat om de twee kanten van dit probleem te schetsen en te laten zien welk gruwelijk dilemma ontstaat ... »»
  Reacties: 6 reacties


  CZ beloont Catharina voor kwaliteit

  26-11-2015 |  Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgt meer geld van zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg… »»
  Reacties: 2 reacties


  Er kan nog veel meer met uitkomstindicatoren

  25-11-2015 |  Meetbaar Beter gebruikt uitkomstindicatoren om de hartzorg te verbeteren. Hiervoor is het niet altijd vereist dat de indicatoren statistisch significant zijn. Klinische relevantie moet vooropstaan. »»
  Reacties: 2 reacties


Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact