Kabinet: eerder zorg voor verwarde persoon

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-04-2016

Ernstig verwarde mensen kunnen eerder worden gedwongen, om thuis of in een instelling, te worden behandeld. Niet alleen de geestelijke gezondheidszorg, maar ook het Openbaar Ministerie (OM) krijgt hierbij een grote rol. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

align="">Mensen met ernstige psychische problemen moeten hierdoor eerder de zorg krijgen die ze nodig hebben. Nu moet nog vaak langer worden gewacht met ingrijpen. Door de wet aan te passen, kan de behandeling eerder beginnen. Ook familieleden worden betrokken bij het op te stellen zorgplan.

Door deze aanpassing nemen de ministers Ard van der Steur (Justitie) en Edith Schippers (Volksgezondheid) officieel de aanbevelingen over van de commissie-Hoekstra. Die bekeek wat er misging rond Bart van U., de man die terechtstaat voor de dood van zijn zus en van oud-minister Els Borst. De belangrijkste conclusie van de commissie was dat de politie, het OM en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) faalden bij de inschatting van het gevaar dat verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving.

ANP

Lees ook:

11-03-2016   Nieuwe onderzoeksagenda ggz
07-03-2016   ‘Meer verwarde mensen op straat’
30-11-2015   Daklozen raken minister - Marcel Slockers
04-09-2015   Plan opvang verwarde mensen in zomer klaar
01-07-2015   ‘Gemeenten moeten zorg verwarde personen regelen’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact