Verpleegkundige carrière: vijf valkuilen

29-01-2014

Vijf gevaarlijke valkuilen in de carrière van een verpleegkundige

ol>

  • 1. Te vaak van specialisme veranderen
  • Je startte bij de afdeling Chirurgie, stroomde door naar de afdeling Spoedeisende Hulp, raakte enkele jaren later in conflict met je baas en besloot om naar de Longafdeling te switchen. Hoewel het wisselen van specialisme nuttig kan zijn wanneer je wilt ontdekken waar je passie ligt, kan te veel wisselen schade toebrengen aan je carrière. Er komt namelijk een moment waarop potentiële werkgevers zich gaan afvragen waarom je maar zo kort op iedere afdeling blijft. Voorkom overmatig jobhoppen door ieder specialisme geruime tijd de kans te geven, en praat met je collega’s om vooraf een goed beeld te krijgen van de werkzaamheden. 
     
    2. Vastroesten in je specialisme
    Je kunt echter je carrière ook in gevaar brengen door te lang in hetzelfde specialisme te blijven hangen. ‘Veiligheid en vertrouwdheid’ zijn slechte beweegredenen om niet een keer de uitdaging aan te gaan in een andere omgeving. (Ben je aan het vastroesten, en kun je wel een nieuwe uitdaging gebruiken? Kijk dan vooral even op onze vacaturebank naar verpleegkundige vacatures!)
     
    3. Leven om te werken
    Indien je regelmatig nachtdiensten en/of lange diensten draait loop je het risico dat het werk je privéleven gaat overheersen. Het is dan ook van belang dat je een goede balans weet te vinden tussen werk en privé. Laat het werk dus zoveel mogelijk los zodra je het pand verlaat, en zorg ervoor dat je ook eens een keertje gewoon lui op de bank ligt. 
     
    4. Een opkomende burn-out negeren
    Als verpleegkundige kun je je snel geroepen voelen om symptomen van oververmoeidheid en werk gerelateerde stress  te negeren. Om een burn-out te voorkomen is het echter van groot belang dat je deze symptomen tijdig onderkent. Wees je  bewust van waar je je zorgen over maakt op de momenten dat je het gevoel hebt dat je aan het opbranden bent. Indien de achterliggende reden werk-gerelateerd is, schroom dan niet om een stapje terug te doen en een paar vakantiedagen op te nemen. 
     
    5. Misplaatste nederigheid
    Mogelijk bezorgen sommige gebeurtenissen je het gevoel dat je  ‘slechts een verpleegkundige’  bent. Deze instelling is schadelijk voor het arbeidsethos, laat je hier dus niet in meeslepen. Je verpleegt zieken, bent een lichtpunt voor patiënten die het vaak moeilijk hebben en redt soms zelfs het leven van je medemens. Denk daarom nooit dat je  ‘maar’  een verpleegkundige bent, en wees trots op je carrièrekeus.