KNMG: ‘Ban tabak uit het openbare leven’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

17-03-2016

Roken is een verslaving, geen vrije keuze. Daarnaast is roken de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Dat zijn de uitgangspunten van de...

align="">Roken is een verslaving, geen vrije keuze. Daarnaast is roken de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Dat zijn de uitgangspunten van de nieuwe publicatie die bestaat uit zeven ‘effectieve maatregelen’ om een rookvrije samenleving te bereiken.

Punt één is een accijnsverhoging van 10 procent die volgens onderzoek leidt tot 4 procent minder tabaksgebruik. Tabak en tabaksreclame horen niet thuis in het openbare leven, stelt de KNMG. Het zou alleen nog verkocht mogen worden in uniforme verpakkingen in kleine tabakswinkels en publieke ruimtes moeten rookvrij worden. Via grote publiekscampagnes zouden Nederlanders hun kennisachterstand over de gevaren van roken ten opzichte van andere Europeanen moeten inlopen.

En artsen horen zich bewust te zijn van hun functie als rolmodel en zouden hun patiënten stop-met-rokenadviezen moeten geven. De KNMG motiveert deze aanmoediging met de Canadese competentielijst CanMeds, die stelt dat de specialist de gezondheid van patiënten en de gemeenschap als geheel bevordert. Over de elektronische sigaret neemt de KNMG formeel positie in zodra er meer wetenschappelijk onderzoek is gedaan.

Eva Nyst

@medischcontact

Lees het artikel in Medisch Contact van deze week: Verslavingsarts Robert van de Graaf: ‘Ik wil instellingen rookvrij maken’

Federatienieuws: KNMG: op naar een rookvrije samenleving

Lees ook:

15-02-2016   ‘Roken kost Nederland jaarlijks 30 miljard euro’
29-01-2016   Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret
07-01-2016   KNMG sluit zich aan bij Alliantie Nederland Rookvrij
27-05-2015   Overheid weigert het roken te bestrijden
23-04-2015   Dappere dokters: ‘Massaal in actie tegen roken’
10-09-2014   ‘Van Rijn, aarzel niet langer met antirookbeleid’
04-11-2014   Laat kinderen rookvrij opgroeien
08-01-2014   VWS heeft fooi over voor antirookbeleid
08-09-2014   Longartsen dagen de staat voor rechter

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact