Oudere rugpijnpatiënt slikt nutteloze pil

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-03-2016

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de pijn te verminderen. Na drie maanden slikt nog steeds een derde van hen pijnmedicatie als paracetamol en NSAID’s, die vervelende bijwerkingen kunnen hebben.

align="">Dat stelt onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC in haar proefschrift dat zij op 9 maart verdedigde.

Enthoven deed onderzoek onder zo’n 700 55-plussers die vanwege rugpijn naar huisartsen in en om Rotterdam gingen. Van hen slikt 72 procent pijnmedicatie, de ene helft NSAID’s en de andere paracetamol. De paracetamolgebruikers kochten dat middel meestal zelf, de NSAID-slikkers kregen het in 85 procent van de gevallen via hun huisarts. Ook zwaardere middelen zoals tramadol of morfine worden gebruikt door deze patiënten en voorgeschreven door huisartsen. In de maanden na het consult daalde het gebruik van pijnmedicatie. Na drie maanden slikte nog ruim een derde van de groep paracetamol of NSAID’s en na zes maanden was dat nauwelijks verder afgenomen naar 30 procent.

Uit onderzoek naar het effect van NSAID’s bij rugpijn blijkt dat die de pijn en fysieke beperkingen bij patiënten met chronische lage-rugklachten vrijwel niet wegnemen. Enthoven concludeert in haar proefschrift dat de verschillen tussen NSAID’s en een placebo klein zijn: ‘3,3 punten op een 100-puntsschaal voor pijnintensiteit. Met betrekking tot fysieke beperkingen scoorde patiënten die NSAID’s kregen 0,9 punten beter op een 24-puntsschaal.’ Huisartsen zouden de voor- en nadelen van de pijnmedicatie moeten bespreken met patiënten, ook van de paracetamol die ze zelf kopen, vindt de promovenda. Ze pleit daarnaast voor onderzoek naar de effectiviteit van geruststelling en het advies om te blijven bewegen.

Eva Nyst

@medischcontact

Lees ook:

01-04-2015   Paracetamol niet effectief bij artrose en rugpijn
16-02-2010   ‘Paracetamol beter bij lagerugpijn’
30-01-2008   Effect behandelingen lage rugpijn
24-07-2014   Lagerugpijn: placebo verslaat paracetamol

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact