SEH-arts schat opnamenoodzaak goed in

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-03-2016

SEH-artsen kunnen goed inschatten of een patiënt moet worden opgenomen en wanneer ze een andere specialist bij een patiënt moeten roepen. Dat concludeerde geneeskundestudent Daniël van der Veen van het Leids Universitair Medisch Centrum afgelopen week in zijn artikel dat in PLOS ONE is verschenen.

align="">Als een SEH-arts de hulp van een collega inroept, moet een patiënt langer op de Spoedeisende Hulp blijven en dat kan tot drukte leiden. Van der Veen vroeg zich af wat aan deze bottleneck is te doen. Van der Veen onderzocht de manier waarop 2050 SEH-patiënten werden beoordeeld en bekeek daarvoor hoe vaak SEH-artsen een consult aanvragen en hoe vaak ze dat met de juiste reden doen. SEH-artsen blijken voor een kwart van hun patiënten de hulp van een collega in te roepen. In 85 procent van de gevallen vroeg de SEH-arts terecht advies aan een medisch specialist. Niet alleen SEH-artsen maar ook andere specialisten die op de SEH werken, haalden deze hoge scores.

De reden dat SEH-artsen een specialist lieten komen was vaak dat ze daartoe verplicht zijn. De regel is dat een specialist de noodzaak van een opname of een poliklinische behandeling bevestigt. Volgens Van der Veer kan de druk op de SEH omlaag als deze verplichting wordt losgelaten.

Eva Nyst

@medischcontact

Het artikel op PLOS ONE: Appropriateness, Reasons and Independent Predictors of Consultations in the Emergency Department (ED) of a Dutch Tertiary Care Center: A Prospective Cohort Study

Lees ook:

04-03-2015   Af en toe veel te druk op SEH
18-01-2012   Verpleegkundig specialist is aanwinst
09-03-2011   Zelfverwijzers SEH jagen zorgkosten op
10-01-2012   Nog steeds te weinig SEH-artsen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact