Zes procent meer tuberculosegevallen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

10-03-2016

In 2015 is 867 keer tuberculose vastgesteld in Nederland. Dat is 53 keer meer dan in 2014, een toename van 6 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat vandaag bekendgemaakt.

align="">Volgens het RIVM komt de stijging doordat er vluchtelingen naar Nederland komen uit landen waar tbc veel voorkomt. In de afgelopen jaren was het aantal gevallen juist aanzienlijk gedaald. Arts Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds: ‘Tuberculose is heel beperkt onder Nederlanders. Dat neemt af en zal de komende jaren blijven afnemen. We zijn altijd afhankelijk van het aantal asielzoekers en de landen waar ze vandaan komen.’

De meeste tbc-patiënten komen uit landen als Eritrea, Somalië en Marokko. In Syrië is tuberculose geen groot probleem. Van Weezenbeek en het RIVM benadrukken dat de asielzoekers goed worden gecontroleerd en behandeld en dat ze geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid. In de meeste gevallen wordt de tbc ontdekt voordat die besmettelijk is. Het RIVM gaat de komende jaren meer doen om tuberculose op te sporen en te bestrijden.

Artsen maken zich vooral zorgen over zogeheten multiresistente tbc (MDR-tbc). MDR-tbc is vorig jaar tien keer vastgesteld. Dat is meer dan in 2014, toen er zes van zulke gevallen waren, maar minder dan de zeventien gevallen uit 2013.

Wereldwijd lopen 9 miljoen mensen per jaar tuberculose op. Van hen sterven er 1,5 miljoen. Van Weezenbeek: ‘Vierduizend doden per dag. Er sterven meer mensen aan tbc dan aan hiv en ebola. Het is een schande dat een ziekte die zo goed te behandelen is, zoveel mensenlevens kost.’

ANP

Lees ook:

01-12-2015   Frank Cobelens: ‘Tuberculose kan wel wat aidsactivisme gebruiken’
19-03-2015   Middelencocktail tegen tbc beloftevol
25-03-2013   Crisis bedreigt uitroeiing tuberculose
03-01-2013   Nieuw tbc-medicijn vroeg toegelaten
10-06-2009   Veelbelovend medicijn tegen multiresistente tbc
05-03-2004   Lancet publiceert voorstellen voor tbc-bestrijding

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact