Burgers geconsulteerd over tabakswet

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

08-03-2016

Moeten sigaretten in een uniforme verpakking worden verkocht? Hoeveel nicotine en koolmonoxide mag er uit een sjekkie komen? De komende twee weken mogen burgers meepraten over aanpassing van de tabakswet via een internetconsultatie.

align="">Het voorstel om de tabakswet te wijzigen is vorige maand door de Tweede Kamer aangenomen. Binnenkort buigt de Eerste Kamer zich hierover. VWS-minister Schippers past de tabakswet aan zodat deze aansluit bij de Europese tabaksproducentenrichtlijn. Burgers kunnen nu via internet reageren op de ‘technische uitwerking’ van het wetsvoorstel.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel moeten de bekende waarschuwingsteksten zoals ‘Roken is dodelijk’ worden aangevuld met een informatieve boodschap en een afschrikwekkende illustratie. Ook voor waterpijptabak wordt dit verplicht. De leeftijdsgrens voor de aankoop van een e-sigaret gaat naar 18 jaar. Winkels die tabak via internet naar het buitenland verkopen moeten rapporteren hoe ze de leeftijd van hun klant controleren. Artsenfederatie KNMG heeft er in een reactie al op gewezen dat zo’n leeftijdscontrole ook moet gelden voor internetverkoop binnen Nederland.

In januari overhandigde KWF Kankerbestrijding ruim dertig duizend handtekeningen voor een verplichte standaardverpakking voor tabak, zoals ook Frankrijk (vanaf mei), het Verenigd Koninkrijk en Ierland dat hebben. In Australië is deze maatregel al in 2012 ingevoerd. Na de internetconsultatie maakt VWS bekend wat met de reactie is gedaan. Eind mei moet de gewijzigde tabakswet ingaan.

Eva Nyst

Lees ook:

01-10-2015   Burgers denken mee over Wet BIG
15-02-2016   ‘Roken kost Nederland jaarlijks 30 miljard euro’
29-01-2016   Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret
07-01-2016   KNMG sluit zich aan bij Alliantie Nederland Rookvrij
27-05-2015   Overheid weigert het roken te bestrijden

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact