Artsen zonder Grenzen opent kamp in Frankrijk

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

08-03-2016

Artsen zonder Grenzen heeft een vluchtelingenkamp geopend in Noord-Frankrijk. De hulporganisatie opereert normaal gesproken in crisisgebieden en het is zeer uitzonderlijk dat de organisatie een dergelijk project begint in een rijk industrieland.

align="">De organisatie gaf maandag de eerste mensen onderdak in houten huisjes in Grande-Synthe, bij Duinkerken. Het kamp moet uiteindelijk onderdak bieden aan 1500 vluchtelingen, zei een woordvoerder. Het wordt vooral gebouwd voor mensen die al langere tijd in tentjes in de modder bivakkeren.
AzG heeft 2,6 miljoen euro voor het kamp uitgetrokken omdat de situatie ‘zo schrijnend’ is, laat woordvoerder Mireille Capiau weten. De gemeente Grande-Synthe legt daar een half miljoen euro bij.

Het kamp krijgt sanitaire voorzieningen, een gaarkeuken en een school. Capiau: ‘Er is lang onderhandeld met de Franse autoriteiten over de kosten en organisatie van het kamp. We hopen dat het bij dit ene kamp blijft en dat regeringen deze zorg gaan verlenen en die niet langer overlaten aan vrijwilligers en hulporganisaties.’

In januari concludeerde AzG in een rapport dat het Europese politieke beleid de situatie drastisch heeft verergerd. ‘Hun restrictieve beleid en chaotische aanpak hebben de humanitaire situatie van duizenden mannen, vrouwen en kinderen zelfs verergerd,’ stelde de directeur toen.

ANP/Eva Nyst

 

Lees ook:

05-10-2015   Afghaans ziekenhuis AzG gebombardeerd
12-08-2015   AzG: ‘Griekenland mishandelt vluchtelingen’
21-04-2015   Artsen zonder Grenzen: ‘Red bootvluchtelingen’
20-12-2014   AzG helpt opleiding tropenartsen uit de brand
11-09-2013   Griekse dokter pakt zijn biezen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact