Meeste huisartsen tegen euthanasie bij dementie

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

26-02-2016

Ruim 60 procent van de huisartsen is tegen euthanasie bij dementie. Dat concludeert televisieprogramma EenVandaag in samenwerking met HuisartsVandaag en VPhuisartsen uit een enquête onder 540 huisartsen.

align="">Familieleden van dementerenden blijken juist positief te staan tegenover euthanasie bij dementie. De enquête is in januari dit jaar gehouden naar aanleiding van de afgelopen december gepubliceerde ‘Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek’ van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie.

De ondervraagde artsen zien het als een probleem als de patiënt niet meer weet waar het over gaat. 90 procent van hen zegt bang te zijn dat familieleden druk op artsen gaan uitoefenen. Slechts een kwart van de ondervraagde artsen zegt in principe bereid te zijn om mee te werken aan een euthanasieverzoek van een dementerende volgens de handreiking. Ruim de helft wil dit niet. Het overige kwart van de artsen weet het nog niet.

EenVandaag onderzocht ook de opinie van het publiek en concludeert dat er ‘veel draagvlak voor euthanasie bij dementie’ is: 87 procent van de 33.000 ondervraagden is in principe voor euthanasie bij dementie als er een schriftelijke wilsverklaring ligt.

Eva Nyst

EenVandaag: Huisartsen tegen verruiming euthanasie bij dementie

De handreiking schriftelijk euthanasieverzoek op de website van de Rijksoverheid

Lees ook:

10-02-2016   Tv: Levenseindekliniek en De strijd om het einde
13-01-2016   Handreiking schriftelijk euthanasieverzoek: verduidelijking
08-01-2016   ‘Laat wilsverklaring euthanasie niet verstoffen’
11-01-2016   VWS zet toelichting ‘euthanasie bij dementie’ op website
07-10-2015   Meer euthanasie, minder vaak bij dementie
09-09-2015   Euthanasie is geen consumptieartikel
06-01-2015   Dokters hikken soms tegen euthanasie aan

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact