St. Maartenskliniek bereidt chronische pijnpatiënt online voor op behandeling

06-01-2014

Patiënten met chronische pijnklachten worden in de St.Maartenskliniek voortaan online voorbereid op hun pijnbehandeling.

h2>Neuromodulatie

De St. Maartenskliniek heeft sinds december 2013 een speciale online portal voor chronische pijnpatiënten. Via deze portal kunnen chronische pijnpatiënten die hiervoor in aanmerking komen zich voorbereiden op een neuromodulatiebehandeling. Tijdens deze behandeling wordt er een speciaal implantaat ingebracht. Dit implantaat zendt signalen naar het zenuwstelsel, waardoor een vermindering in de pijnervaring teweeg kan worden gebracht. Het implantaat vormt voor deze patiëntengroep vaak de laatste kans om de chronische pijnen verdraagzaam te maken.

Educatieve waarde voor de patiënt

De website is afgeschermd, en bevat gerichte informatie over het behandeltraject dat de patiënten zullen volgen. Volgens Marieke Peters, verpleegkundig specialist Anesthesiologie verbonden aan de St. Maartenskliniek, kampt deze patiëntengroep regelmatig met veel vragen over het behandeltraject:  ‘Deze vragen worden uiteraard ook mondeling behandeld op de verpleegafdeling, maar toch merken we vaak dat de hoeveelheid nieuwe informatie te groot is om één keer te verwerken. De website is een zeer geschikt middel om deze extra vragen te beantwoorden. Antwoorden op praktische vragen zoals ‘wat mag ik doen, hoe kan ik het apparaat uitzetten, kan ik er wel mee in bad?’ kunnen op deze manier eenvoudig worden nagelezen. 

 

Lay-out gebaseerd op behandelfasen

De informatie in het online portal voor neuromodulatie is gerangschikt naar de fasen die de patiënt doorloopt tijdens de behandeling. Zo zijn er aparte secties voor de fases ‘voorbereidend onderzoek’ en ‘nazorg’. De patiënten kunnen er niet slechts terecht voor tekst, afbeeldingen en filmpjes; ook stellen de betrokken behandelaars zich er voor, en zal er op korte termijn informatie over ervaringen van eerdere patiënten te vinden zijn. Bovendien biedt de portal ook contactinformatie voor degenen die extra vragen hebben naar aanleiding van de behandeling. 

 

Zorgportal al eerder succesvol beproefd

De portal voor chronische pijnpatiënten is niet de eerste geste van de St. Maartenskliniek voor een specifieke patiëntengroep. Eerder werden al portals opgericht voor patiënten met enkel- en schouderprotheses, scoliose, dwarslaesies en knieklachten. Net als bij de neuromodulatieportal zijn deze portals slechts toegankelijk voor patiënten van de kliniek zelf.

 

Bent u zelf een professional in de zorg, en gaat de behandeling van patiënten u aan het hart? In onze vacaturebank hebben wij voortdurend actuele vacatures beschikbaar voor ondermeer anesthesiologen, verpleegkundigen en artsen.