Ziekenhuis via wifi gehackt

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

12-02-2016

Het blijkt mogelijk om medische apparaten in ziekenhuizen via het wifinetwerk te hacken. Daarvoor waarschuwt beveiliger Kaspersky Lab. Hackers kunnen gegevens van patiënten stelen en diagnoses aanpassen. Ook kunnen ze een dosis verhogen en verlagen. Dure apparatuur kan onbruikbaar worden gemaakt.

align="">Een medewerker van de internationale digitale beveiliger Kaspersky is erin geslaagd een ziekenhuis te hacken. Hij zocht een ziekenhuis uit en besloot in overleg met de directie om de beveiliging te testen. Voor de zekerheid werden gegevens van echte patiënten veiliggesteld.

Hacken van een afstand lukte niet, het ziekenhuis was te goed beveiligd. Maar toen de ‘hacker’ het ziekenhuis zelf bezocht, kon hij het wifinetwerk kraken. Daardoor kreeg hij toegang tot vrijwel alle apparaten die erop waren aangesloten. Een daarvan was een CT-scanner. In het geheugen van het apparaat zaten gegevens van verzonnen patiënten, omdat de echte gegevens waren veiliggesteld.

Volgens Kaspersky moeten ziekenhuizen en fabrikanten van medische apparaten meer aandacht besteden aan de cyberveiligheid.

ANP

Lees ook:

28-10-2015   Grote boetes bij schenden privacy
08-10-2012   Lek patiëntengegevens Gouds ziekenhuis
27-01-2015   Boek: Privacy in de zorg. Van wie is uw medisch dossier?
25-08-2015   Tijdelijke Regeling Jeugdwet: KNMG vindt zorgen over privacy terecht
18-07-2013   Arbodiensten lekken medische gegevens

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact