EU-aanpak antibioticaresistentie

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-02-2016

Europese landen willen samen strijden tegen antibioticaresistentie in de landbouw en in de zorg. Ze gaan gezamenlijk onderzoeken of ze nieuwe antibiotica of alternatieven voor antibiotica kunnen ontwikkelen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid en Landbouw woensdag afgesproken in Amsterdam.

align="">EU-voorzitter Nederland bracht voor het eerst de 28 Europese bewindslieden van zowel gezondheidszorg als landbouw bij elkaar om de dreiging van antibioticaresistentie te bespreken. VWS-minister Edith Schippers riep tijdens deze ‘One Health’-bijeenkomst op om terughoudender te zijn met het gebruik van antibiotica in de zorg en in de veehouderij.

Naast vertegenwoordigers uit 28 lidstaten namen ook Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO (World Health Organization), eurocommissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedsel) en Maria Helena Semedo, vicedirecteur-generaal van de FAO (Food and Agriculture Organization) deel aan de conferentie. Ook niet-EU-landen als Zwitserland en Noorwegen waren aanwezig.

Schippers waarschuwde dat de wereld het risico loopt om een van de kostbaarste geneesmiddelen uit de geschiedenis van de mensheid te verliezen. ‘Het is nu tijd om tot actie over te gaan. Laten we voorkomen dat we over tien jaar met elkaar moeten concluderen dat we hebben gefaald.’

ANP/Eva Nyst

Lees ook:

09-02-2016   Vrouwen slikken vaker antibiotica
04-02-2016   NCOH bundelt onderzoek mens en dier
21-01-2016   Campagne waarschuwt voor antibiotica

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact