Politieke steun voor Vuurwerkmanifest oogartsen

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

11-02-2016

GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en de Staatkundig Gereformeerde Partij hebben zich achter het Vuurwerkmanifest geschaard van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De oogartsen beijveren zich hiermee voor een verbod op consumentenvuurwerk. Het aantal organisaties dat het manifest steunt is toegenomen van 18 in december tot 680 nu. Ook 27.000 particulieren ondertekenden.

align="">Naast de KNMG en de LHV hebben zich ook medisch-wetenschappelijke verenigingen, zoals die van de kinderartsen, de jeugdartsen en de plastisch chirurgen, solidair verklaard met de oogartsen. Volgens initiatiefnemer Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam, ‘begint er iets te kantelen. Medici kunnen eigenlijk niet anders concluderen dan dat er een verbod moet komen op consumentenvuurwerk’.

De Faber is deze week in Mexico op het wereldcongres voor oogheelkunde en spreekt op een sessie over oogletsel door vuurwerk. ‘Artsen uit landen die geen consumentenvuurwerk toestaan, weten niet wat ze zien. In Australië ging het al dertig jaar geleden in de ban, daar zijn het beelden uit de oude doos.’

De oogartsen willen de argumenten aanleveren voor een verbod op vuurwerk dat door consumenten wordt afgestoken. ‘We registreren letselcijfers sinds 2008. Er verandert maar heel weinig. Ruim de helft van de slachtoffers is omstander, ruim de helft van de slachtoffers is kind. En we weten nu dat elk uur dat afsteken wordt gedoogd gelijkstaat aan anderhalf blind oog.’ De Faber vindt het belangrijk ook buiten de spreekkamer actief te zijn: ‘Als je echt een probleem ziet, moet je je patiënten en de overheid waarschuwen. Ik vind het niet gewoon dat een feestje tijdens oud en nieuw elk jaar weer vijfhonderd gewonden oplevert.’ De artsen zijn niet tegen professionele vuurwerkshows.

Eva Nyst

www.vuurwerkmanifest.nl

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact