Achmea-verzekerden niet welkom bij Radboudumc

19-12-2013

Achmea-leden worden tot 2014 geweigerd in het Radboudumc.

h2>Boycot verzekerden Achmea

De stop is ingevoerd omdat het Radboudumc inmiddels meer patiënten heeft behandeld dan het contractueel had vastgelegd met de verzekeraar. De kosten voor patiënten die buiten het contract vallen mogen niet door het ziekenhuis worden gedeclareerd bij de verzekeraar. De opnamestop geldt sinds 25 november, en zal doorlopen tot de jaarwisseling.


Uitgelekte briefwisseling

De opnamestop werd bekend na het uitlekken van een schriftelijke aankondiging aan de afdelingshoofden van het ziekenhuis. Dit gebeurde via de klokkenluiderswebsite ‘Publeaks’. De NOS bracht het bericht in het nieuws. 
 

‘Achmea doet geen concessies’

Een woordvoerder van het umc maakte onlangs de opnamestop bekend. De stop was het resultaat van vastgelopen onderhandelingen met de verzekeraar.  Achmea houdt vol dat het ziekenhuis de buiten-contractuele kosten zelf moet betalen.  ‘Een eerder gesprek heeft niet tot een oplossing geleid’,  aldus de woordvoerder. De opnamestop zal geen gevolgen hebben voor de leden van dochter-verzekeraars van Achmea,  waaronder FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis. 
 

‘Argumenten Radboud niet onderbouwd’

In reactie op het bericht van het Radboud stelt Achmea dat de reden voor de opnamestop niet strookt met hun gegevens.  ‘Het umc heeft ons geen cijfers aangeleverd die aantonen dat het ziekenhuis momenteel het budget overschrijdt.’  De zorgverzekeraar roept haar klanten op om contact op te nemen wanneer zij worden geweigerd in het umc.
 

Al vaker botsingen met  de zorgverzekeraar

Dit is niet de eerste aanvaring tussen Achmea en een aangesloten ziekenhuis. In een soortgelijke kwestie in 2011 besloot het Tweesteden Ziekenhuis (Tilburg en Waalwijk) dat zij van december tot het nieuwe jaar geen verzekerden van Achmea zou behandelen. Het Tweestedenziekenhuis had eveneens meer patiënten behandeld dan contractueel was vastgelegd, en ook toen weigerde Achmea om de extra kosten bij te leggen.