Praktijkondersteuner-somatiek blijft bestaan

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

10-02-2016

Zowel praktijkondersteuners huisartsenzorg-somatiek (POH-S) als praktijkverpleegkundigen huisartsenzorg (PVH) hebben toekomstperspectief in de huisartsenpraktijk. Beide functies kunnen dus blijven bestaan. Daarover hebben de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een akkoord gesloten met diverse veldpartijen.

align="">Sinds 2011 bestond er onzekerheid over de positie van de POH-S door het standpunt van de LHV en het NHG, waarin werd gesteld dat de hbo-opleiding voor POH zou gaan verdwijnen, omdat de beroepsgroep zich verder wilde ontwikkelen. De POH-opleiding zou worden vervangen door de hbo-v-opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg. Bestaande POH-S-en werd geadviseerd zich te gaan omscholen door middel van een verkorte hbo-v-opleiding.

Naar aanleiding van dit standpunt van de LHV en het NHG werd de hbo-opleiding tot POH-S stopgezet, terwijl de eerste afgestudeerde PVH-ers pas over vier jaar afstuderen, waardoor een tekort ontstond. Nu het akkoord is gesloten is het de bedoeling dat ook de opleiding tot POH-S weer van start gaat. Wel zal de POH-S verantwoordelijk zijn voor de minder complexe zorg bij chronische aandoeningen, terwijl de PVH verantwoordelijk is voor de complexere zorg en de coördinatie daarvan.

Simone Paauw

LHV: POH-S blijft onderdeel van team huisartsenpraktijk

Lees ook:

02-06-2014   Financiering huisartsenzorg bijna rond

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact