VAR vervangen door modelovereenkomst

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

03-02-2016

De Eerste Kamer heeft dinsdag  ingestemd met het afschaffen van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR), een verklaring over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en zzp-er. Daarvoor in de plaats komen modelovereenkomsten die van tevoren moeten worden goedgekeurd door de belastingdienst. Voor huisartsen die als zzp-er werken zijn al overeenkomsten in de maak.

align="">Met de VAR kon de zzp-er bij de werkgever aantonen dat die een zelfstandige inhuurt. Maar voor de belastingdienst was het moeilijk te controleren of iemand niet tóch in een verkapt dienstverband werkte. Daarmee lokte de regeling veel misbruik uit, omdat opdrachtgevers geen loonbelasting en sociale premies hoeven af te dragen voor zzp-ers.

Vanaf 1 mei 2016 moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers (die dat willen, voor eigen risico mag er ook zonder gewerkt worden, net als bij de VAR) werken met een overeenkomst die vooraf is goedgekeurd door de belastingdienst. Een goedgekeurde overeenkomst biedt zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer – die als zelfstandig ondernemer fiscale voordelen heeft – meer zekerheden. Deze zekerheden gelden voor beide partijen zolang er strikt volgens de overeenkomst wordt gewerkt en voor de zelfstandige voor zolang hij zich als ondernemer blijft gedragen. Een zelfstandig ondernemer moet bijvoorbeeld meerdere opdrachtgevers hebben. Wordt er afgeweken van de voorwaarden in de overeenkomst of van de voorwaarden van het ondernemerschap, dan kan de belastingdienst alsnog in actie komen.

Onder andere huisartsen werken soms kortere of langere tijd als zzp-er, bijvoorbeeld als waarnemer, in een huisartsenpraktijk. Ook praktijkondersteuners-ggz werken geregeld als zzp-er in de huisartsenpraktijk. Toch verandert er in de praktijk niet veel, stelt een woordvoerder van de LHV. Vooruitlopend op de wetswijziging heeft de huisartsenorganisatie al twee modelovereenkomsten ingediend bij de belastingdienst – die zijn goedgekeurd. Ook een modelovereenkomst voor de POH-ggz is ingediend. Aan een zogenoemde ‘contractgenerator’ wordt gewerkt.

Ook de VvAA werkt, samen met beroepsverenigingen, aan modelovereenkomsten. Die voor tandartsen is al goedgekeurd. Wél heeft de VvAA grote moeite met de wetswijziging, zoals blijkt uit de berichtgeving op de website van de artsenverzekeraar. Voorafgaand aan de wetswijziging stelde de VvAA dat het afschaffen van de VAR verstrekkende consequenties zal hebben voor de zorgsector, omdat menig praktijkhouder huiverig zal zijn om zzp-ers aan het werk te zetten. De nieuwe wetgeving leidt volgens de VvAA tot aanzienlijke risico’s voor de instelling en instellingen zouden bang zijn voor naheffingen, omdat niet duidelijk is hoe strikt er zal worden gehandhaafd. Minder zzp-ers binnen organisaties – noodzakelijk omdat arbeidsovereenkomsten volgens de VvAA niet passend zijn in tijden van transities, bureaucratie en financiële onzekerheid – zal fundamentele gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van de zorg.

Simone Paauw

Datum   Titel
30-09-2010   Huisarts heeft liever Hidha
13-03-2013   Ouderengeneeskunde nieuwe stijl
23-01-2013   NVAB-topman Penders: ‘Er bestaat huiver om bedrijfsarts te worden’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact