‘Richtlijnen infectiepreventie op de tocht’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

29-01-2016

De landelijke Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft dringend geld nodig anders komt de Nederlandse infectiepreventie in gevaar. Dat stellen hoogleraren medische microbiologie vandaag in een publicatie op de website van Medisch Contact.

align="">Het niveau van de infectiepreventie in Nederland is uitzonderlijk hoog. Dat is vooral aan de WIP te danken, die in de jaren tachtig werd opgericht, stellen de auteurs die bij de WIP betrokken zijn of waren, onder wie Andreas Voss uit het Radboudumc en Jan Kluytmans van het VUmc. De WIP is verantwoordelijk voor ruim 120 richtlijnen.

Het ministerie van VWS stelt voor de WIP elk jaar 320.000 euro beschikbaar. ‘Dat is echter niet genoeg om het corpus aan WIP-richtlijnen te kunnen onderhouden en om in te spelen op actuele microbiële dreigingen waarvoor effectieve preventie nodig is.’ De hoogleraren voegen daaraan toe dat 83 procent van de richtlijnen langer dan vijf jaar geleden is gereviseerd.

Het ministerie, de Federatie Medisch Specialisten en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deden al pogingen om het geldprobleem op te lossen. De auteurs roepen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de verzekeraars op om zich bij deze initiatieven aan te sluiten en een oplossing te vinden voor de lege kas. Het geld is nodig voor meer secretarissen richtlijnontwikkeling en deskundigen infectiepreventie, aldus de auteurs.

Eva Nyst

Het artikel van Voss c.s: Infectiepreventie in gevaar door gesteggel over geld (29 januari 2016)

 

Lees ook:

17-06-2015   84 procent van WIP-richtlijnen is verlopen
11-04-2014   WIP gaat zichzelf mogelijk opheffen
06-03-2014   WIP deelt kritiek op infectiepreventie IGZ
19-12-2013   Infectiepreventie in ziekenhuizen onder de maat
18-08-2010   ‘Deze bacterie hoort niet in ons voedsel thuis’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact