Mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

29-01-2016

Mogelijk gaat de overheid meer maatregelen nemen tegen de elektronische sigaret (e-sigaret). Op dit moment wordt onderzocht hoe schadelijk de damp is voor de gezondheid bij meeroken.

align="">Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wacht op de uitkomst van het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij verwacht dat in april, verklaarde hij donderdagavond in de Tweede Kamer.

Van Rijn verdedigde daar zijn plan om de minimumleeftijd van achttien jaar in te voeren voor het kopen van de e-sigaret, net als bij alcohol en gewone sigaretten. Verder wil hij strengere eisen voor de ingrediënten van de vloeistoffen die worden verdampt.

Van Rijn ziet de e-sigaret als minder schadelijk alternatief voor het roken met tabak. Maar hij wil voorkomen dat jongeren de e-sigaret als opstap zien om te gaan roken.

Gisteren maakte Van Rijn bekend een campagne te starten om roken voor, tijdens en na de zwangerschap tegen te gaan. In 2015 rookte 8,6 procent van de zwangere vrouwen gedurende de gehele zwangerschap. Van de lager opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22,1%). Van Rijn: ‘Wij willen toe naar een rookvrije generatie. Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken. Daarom is het verboden om aan jongeren sigaretten te verkopen. Daarom is er een reclameverbod. Daarom gaan we afschrikwekkende plaatjes op pakjes plakken. Noem maar op. Maar rookvrij opgroeien start natuurlijk in de buik en met het goede voorbeeld dat ouders kunnen geven.’

ANP

Lees ook:

27-05-2015   Overheid weigert het roken te bestrijden
23-04-2015   Dappere dokters: ‘Massaal in actie tegen roken’
10-09-2014   ‘Van Rijn, aarzel niet langer met antirookbeleid’
04-11-2014   Laat kinderen rookvrij opgroeien
08-01-2014   VWS heeft fooi over voor antirookbeleid
08-09-2014   Longartsen dagen de staat voor rechter

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact