NZa op de vingers getikt

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-01-2016

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is teruggefloten door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB). De zorgwaakhond had onder meer zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ en CZ vorige maand opgedragen hun klanten beter te informeren. De drie bedrijven stapten daarop naar de rechter. Het CBB concludeerde vrijdag in een kort geding dat de NZa niet kan bewijzen dat er een probleem is in de informatievoorziening bij de drie verzekeraars.

align="">De NZa had onderzoeksbureau TNS Nipo 1500 telefoontjes laten plegen naar de zorgverzekeraars. De bellers deden zich voor als consumenten en stelden vragen over onderwerpen als het eigen risico, vergoedingen, gewijzigde polisvoorwaarden en de kosten voor huisartsenzorg.

De grote verzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ, Menzis en ASR gaven op ongeveer een kwart van de vragen een onjuist antwoord. De NZa gaf de verzekeraars de opdracht om het aantal foute antwoorden terug te brengen tot hooguit 10 procent. Bij het onderzoek bleven alleen Zorg en Zekerheid en Kiemer binnen die norm.

Het CBB verwees het onderzoek echter naar de prullenmand. De NZa, de verzekeraars en het CBB hebben het onderzoek van TNS Nipo nooit mogen inzien. Hierdoor konden de verzekeraars zich niet verweren tegen de aantijgingen. Daardoor konden de rechters de vragen en antwoorden niet controleren op juistheid. ‘Uit privacyoverwegingen mag TNS Nipo de onderzoeksgegevens niet prijsgeven’, legt een CBB-woordvoerder uit. ‘Dat betekent dat geen van de betrokken partijen de resultaten heeft kunnen inzien. In feite kan de NZa dus niet bewijzen of de zorgverzekeraars foutieve informatie hebben verspreid. Daar heeft de NZa onvoldoende rekening mee gehouden. Eigenlijk moet een zorgautoriteit een dergelijk onderzoek zelf uitvoeren en niet uitbesteden.’

Een woordvoerder van de NZa laat weten dat ze de uitspraak ‘natuurlijk zeer serieus’ neemt. ‘We zullen goed bekijken hoe we in de toekomst dergelijke onderzoeken beter vorm kunnen geven.’

De uitspraak van het CBB is een voorlopige voorziening. De opdracht van de NZa aan de zorgverzekeraars is opgeschort. ‘Het is nu aan de NZa om met een reactie op deze uitspraak te komen’, zegt de CBB-woordvoerder.

Bas Knoop/ANP
@bknoop

Lees ook:

‘NZa handelt in strijd met artikel 13’- 2 december 2015

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact