Run op schildkliermedicijn

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-01-2016

Berichten eerder deze week over een dreigend tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax Duotab hebben geleid tot een run op de Nederlandse apotheken. Dat laat de brancheorganisatie van apothekers KNMP weten. Volgens de organisatie is er bij de groothandels echter nog voldoende voorraad.

align="">De fabrikant van Thyrax Duotab, Aspen Pharma Trading Ltd., maakte deze week bekend het schildkliermedicijn in de dosis van 0,025 mg vanaf februari niet meer te leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zijn vanaf medio 2016 niet meer beschikbaar.

Volgens de KNMP heeft de mededeling veel onrust veroorzaakt bij de patiënten, die zich massaal aan de balie bij de Nederlandse apotheek hebben gemeld. De apothekersorganisatie zei eerder deze week al de handelwijze van Aspen maatschappelijk onverantwoord te vinden. ‘De fabrikant houdt zich voor ons onbereikbaar’, aldus directeur Léon Tinke van KNMP.

Fabrikant, B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen. Hiermee kan het wegvallen van het aanbod Thyrax Duotab 0,025 mg worden opgevangen. Andere bedrijven die soortgelijke medicijnen maken konden nog geen uitsluitsel geven over extra leveringen.

Aspen heeft aangegeven dat ze de productie van Thyrax Duotab pas na zes tot negen maanden zal hervatten, weet KNMP.

ANP

Lees ook:

13-01-2016   350.000 schildklierpatiënten zonder medicijn
13-03-2014   Steeds meer medicijnen niet te krijgen
11-06-2015   KNMP: Overheid moet toezien op beschikbaarheid medicijnen
25-09-2012   Goedkoopste medicijn vaak niet leverbaar

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact