Dode en vijf ernstig zieken bij medische test

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-01-2016

Een medische test met een nieuw geneesmiddel in het Franse Rennes is uitgelopen op een drama. Zes proefpersonen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Een van hen is vrijdag in het universitair ziekenhuis in Rennes klinisch dood verklaard, aldus Franse media. De vijf mannen liggen op de afdeling Neurologie; hun toestand is zorgelijk.

align="">De proef werd gedaan door het bedrijf Biotrial, een gecertificeerde privékliniek in Rennes. De proefpersonen tussen de 28 en 49 jaar kregen een orale pijnstiller. De Franse minister van minister van Volksgezondheid, Marisol Touraine, reisde af naar de Franse plaats. Ze sprak van een ‘ernstig ongeval’ en sprak in een persconferentie tegen dat er cannabis in het middel zat. Het was eerder op dieren getest. In totaal hebben 128 mensen deelgenomen aan de test en kregen ze verschillende doses.

Tijdens de persconferentie zei hoogleraar neurologie Pierre-Gilles Edan van het universiteitsziekenhuis in Rennes dat zich een immunologische reactie had voorgedaan bij de slachtoffers. De zes hebben dezelfde dosis gekregen, twee anderen een placebo, vertelde hij.

Het lokale medium Breizh-info.com dat bericht over Bretagne, kreeg een informatieformulier toegestuurd en publiceerde dat. Dat gaat mogelijk over deze studie maar dat is niet bevestigd. Voor 1900 euro zouden de deelnemers tussen 4 en 18 januari opgenomen worden om BIA 10-2474 te testen. Het zou helpen tegen angst bij Parkinson maar ook bij de behandeling van chronische pijnen bij MS en hoge bloeddruk  bij kanker.

Volgens de Franse krant Figaro test Biotrial al twintig jaar voor de farmaceutische industrie en is het bedrijf bezig om mensen die eerder aan hetzelfde onderzoek deelnamen op te sporen.

ANP/Eva Nyst

Links

Informatieformulier op de website van Breizh-info

29-10-2015   Provincie Flevoland investeert in medicinale cannabis
22-10-2015   Cannabis veel vaker over toonbank apotheek
25-06-2015   Bewijs medische werking cannabis gering
30-06-2015   Cartoon: Bewijs medische werking cannabis gering
24-06-2014   De zorgverziekeraar - Menno Oosterhoff

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact