Toch geen verkorte opleiding Medisch specialist

18-11-2013

De geplande bezuinigingsmaatregel van het ministerie van VWS om de opleiding tot medisch specialist te verkorten is van tafel.

h2>Alternatieve bezuinigingspunten

Het besluit was het resultaat van breed overleg met specialisten en ziekenhuizen. Het bedrag aan bezuinigingen zal worden ingeperkt van 270 naar 218 miljoen euro.Om het doorvoeren van de maatregel te voorkomen dienen de ziekenhuizen wel op andere punten in te leveren. Bovenop de generieke korting van 2% op de vergoeding van opleiding  (2013) zullen zij tot 2017 in afnemende mate geld ontvangen voor de financiering van specialisten in opleiding (AIOS). Ook is er een reductie gepland van het aantal opleidingsplaatsen voor medisch specialisten, en zal er op individuele basis inkorting van de vervolgopleiding plaats gaan vinden voor medisch specialisten. 

Snellere opleidingstrajecten

Anticiperend op de laatste bezuinigingsmaatregel hebben opleiders toegezegd om zich meer in te gaan zetten voor het sneller opleiden van specialisten. Eén van hun voornemens is om het schakeljaar voor de opleiding tot basisarts efficiënter te benutten. Daarnaast zijn zij van plan om studenten met een specialistische vooropleiding vrij te gaan stellen van competenties die zij reeds verworven hebben. Een derde actiepunt omvat het opvoeren van het tempo waarin studenten momenteel hun benodigde competenties vergaren. 
 

Tekening van de overeenkomst

De overeenkomst is ondertekend door de koepels Nederlandse Vereniging Voor Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ),  Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) Nederland, alsmede De Jonge Orde, de Orde van Medisch Specialisten, de Landelijke Vereniging van Assistent-Geneeskundigen (LVAG) en het College Geneeskundige Specialismen (CGS).
 
Bent u zelf werkzaam in de zorg en op zoek naar een nieuwe uitdaging als (bijvoorbeeld) AIOS of ANIOS? In onze vacaturebank vindt u actuele vacatures voor de meest uiteenlopende functies in de zorg.