Meerderheid (80%) verpleegkundigen geeft aan weleens medicatiefouten te maken

17-10-2018

Van vergaderingen, het wassen van patiƫnten tot het toedienen van (risicovolle) medicatie. Het werk van een verpleegkundige is zwaar. Acht van de tien verpleegkundigen geeft dan ook aan weleens fouten te maken tijdens het toedienen van medicatie.

br />Dat blijkt uit een enquête, die MedEye begin oktober hield, tijdens het congres ‘Dag van de medicatieveiligheid’, over medicatieveiligheid in ziekenhuizen en verpleeginstellingen.

Verstoring werkproces
Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan 85% van de verpleegkundigen vaak gestoord wordt tijdens het proces van medicatiedelen. Verstoringen tijdens het complexe proces van medicatiedelen kan leiden tot het maken van vergissingen. Meer dan een kwart van de verpleegkundigen geeft dan ook aan stress te ervaren tijdens het medicatiedelen.

Hoge werkdruk voor verpleegkundigen
In 2017 bleek al uit een peiling van beroepsvereniging V&VN dat één op de twee verpleegkundigen overweegt wel eens te stoppen met het werk vanwege de hoge werkdruk. Volgens de respondenten uit het onderzoek van V&VN wordt de werkdruk veroorzaakt door structurele personeelstekorten.

Ondersteuning bij veilig delen medicatie
Uit de enquête blijkt verder dat verpleegkundigen open staan voor technologische innovatie. Meer dan 8 op de 10 verpleegkundigen geven aan het fijn te vinden om een technologisch hulpmiddel te hebben dat hen ondersteunt bij het delen van medicatie. Eerder dit jaar kwam zo’n medicatieveiligheidssysteem in het nieuws nadat bekend was geworden dat met dit systeem in twee jaar tijd bijna 90.000 medicatiefouten waren voorkomen in zeven Nederlandse ziekenhuizen. Het systeem van MedEye helpt verpleegkundigen bij het toedienen van medicatie en het voorkomen van medicatiefouten. Fouten in dosering konden voor de komst van MedEye moeizaam worden ontdekt en hebben bovendien de grootste kans op ernstige gevolgen voor de patiënt.