Nieuwe richtlijn Lage Luchtweginfecties

05-10-2018

Op 4 oktober heeft Verenso de nieuwe richtlijn Lage Luchtweginfecties gepubliceerd. Deze richtlijn draagt bij aan het beheersen van antibioticaresistentie en is belangrijk voor het dagelijks handelen van de specialist ouderengeneeskunde.

br />Door verkeerd en teveel gebruik van antibiotica zijn steeds meer bacteriën resistent tegen de werking ervan. Het risico daarvan is dat ziektes, zoals lage luchtweginfecties, moeilijker of niet meer behandeld kunnen worden. Het voorkomen van lage luchtweginfecties en verantwoord antibioticagebruik dragen bij aan het beperken van antibioticaresistentie.

Lage luchtweginfecties
Lage luchtweginfecties komen relatief vaak voor bij kwetsbare ouderen. De nieuwe richtlijn richt zich op de diagnostiek, behandeling en preventie van lage luchtweginfecties bij kwetsbare ouderen die verblijven in een zorginstelling en die thuis wonen. Bij de behandeling en preventie wordt gekeken naar zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze maatregelen. Het project werd gefinancierd vanuit het programma antibioticaresistentie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.