George Maat publiceert politierapport zelf

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

05-01-2016

Anatoom George Maat heeft via universiteitsblad Mare het politierapport gepubliceerd over zijn lezing over identificatie van MH17-slachtoffers. De minister van Veiligheid en Justitie had het rapport na herhaalde verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur op 12 oktober – deels zwartgemaakt – aan de Tweede Kamer gestuurd. Op aandringen van Kamerleden werd het volledige rapport ter inzage in de Kamer gelegd. Ook Maat mocht het inzien – niet kopiëren – en schreef het in zes uur over. ‘Het politierapport pleit mij vrij’, zegt Maat in Mare.

align="">Maat gebruikte bij zijn lezing op 9 april 2015 voor een studentenvereniging in Maastricht foto’s van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) van slachtoffers die niet herkenbaar waren. RTL-journalisten hadden zich als studenten aangemeld en publiceerden geluidsfragmenten van de lezing. Minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur veroordeelde Maat op de avond van de RTL-nieuwsuitzending. Hij noemde het gebruik van foto’s ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’ en liet de Kamer weten dat Maat op non-actief was gezet bij het LTFO. Ook meldde hij dat het LTFO regels en afspraken moet opstellen over lezingen en gebruik van beeldmateriaal.

Ook half juni hekelde de minister Maat in een Kamerbrief: ‘Prof. Maat heeft niet de discretie en zorgvuldigheid betracht die mag worden verwacht van een wetenschapper die LTFO hierover adviseert.’ Het ministerie had sinds 10 juni de beschikking over de conclusies van het politierapport, dat onder meer concludeert: ‘Ook professor Maat had bij deze lezing de oprechte intentie om kennis over te brengen aan een naar zijn oordeel relevante doelgroep.’ Uit alle onderzoeken blijkt respect voor de slachtoffers, aldus de politie. ‘Ook buiten het oog van de wereld/camera, wordt veel aandacht gegeven aan het respectvol omgaan met de slachtoffers. Ceremonie is informeel onderdeel geworden van het werkproces.’

‘De hoofdoorzaak ligt opgesloten in het systeem en niet in de persoon van professor Maat’, aldus het politierapport. Het adviseert om maatregelen te nemen ‘op systeemniveau en niet op individueel niveau’. De politie adviseert in het rapport dat de minister met Maat in gesprek gaat, ‘waarbij hij de eerder aangekondigde maatregelen heroverweegt’. Dat gesprek tussen Maat en de minister heeft in oktober plaatsgevonden. Maat wil excuses van de minister.

Eva Nyst @evanyst


lees ook

12-10-2015   LUMC en Universiteit Leiden sturen KNAW brief in zaak-Maat
30-09-2015   ‘Rampfoto’s essentieel voor medisch onderwijs’
24-09-2015   ‘Prettig’ gesprek Maat en Van der Steur

En meer in dossier George Maat (met tijdlijn)

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact