Vektis Intelligence: 65-plussers maken de helft van alle zorgkosten

07-09-2018

Vandaag publiceert Vektis Intelligence de nieuwste ins en outs van de ouderenzorg in Nederland. We besteden in 2017 28 miljard euro aan zorg voor ouderen (65+), gemiddeld 8.650 euro per persoon. Dat is ongeveer de helft van het totaal dat wij in Nederland uitgeven aan zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). De omvang van de zorgkosten verschilt per leeftijdsklasse.

br /> Enkele inzichten op een rij:
• Wlz is met ruim 11 miljard euro de grootste kostenpost in de ouderenzorg. Ziekenhuiszorg volgt met 8,4 miljard euro en wijkverpleging is met 2,8 miljard euro hekkensluiter van de top 3 grootste kostenposten.
• Van de 85-plussers met een Wlz-indicatie woont 84% in een instelling.
• 85-plussers ontvangen in 2017 gemiddeld 9 uur per week wijkverpleging. Jongere ouderen, de 65-74-jarigen, gemiddeld 7 uur per week.
• 21% van de ouderen tussen de 75 en 84 jaar heeft diabetes, 14% heeft COPD/astma.
• De meeste ouderen gebruiken 5 of meer medicijnen.
• 75-plussers die het ziekenhuis bezoeken doen dit het vaakst in verband met een oogziekte.
• Het aandeel van 65-plussers op de spoedeisende hulp is tussen 2016 en 2017 met 1,4% gestegen.

Vektis Intelligence keek niet alleen naar het heden, ook de zorgkosten in de toekomst komen aan bod in deze Zorgthermometer. De zorgkosten voor ouderen vallen in 2030 circa 37% hoger uit dan in 2017. De kosten in de Wlz stijgen met 38% iets meer dan de kosten die uit de Zvw worden betaald. Kijkend naar de verschillende zorgsoorten, dan valt op dat de kosten van specifieke ouderenzorg bijvoorbeeld wijkverpleging, sneller toenemen dan de ‘algemene’ zorgkosten. Gezien het feit dat Vektis Intelligence dit raamt op basis van de leeftijdsontwikkeling ligt dat ook voor de hand. Want de hogere leeftijdsklassen maken relatief meer gebruik van specifieke ouderenzorg dan van algemene zorg.

Actuele cijfers
Naast de publicatie van vandaag brengt Vektis Intelligence meer zorgthema’s in beeld.
Vektis wil hiermee een bijdrage leveren aan de brede maatschappelijke zorgdiscussie en verschillende partijen – zoals zorgverzekeraars, zorgaanbieders, overheid en politiek – helpen om de juiste keuzes te maken voor goede zorg. Kijk voor meer informatie op de website van Vektis Intelligence met publieke zorginzichten (www.zorgprismapubliek.nl) of voor meer Zorgthermometers op https://www.vektis.nl/intelligence/publicaties.