Ernstig zieke patiënt wil ook over seks praten

18-11-2013

Terminale patiënten vinden het fijn om met hun zorgverlener over seksualiteit te kunnen spreken.

Volgens Hilde de Vocht, lector Ouderenzorg en Palliatieve zorg aan Saxion Hogescholen, ervaren terminale patiënten het als aangenaam wanneer zij met zorgverleners kunnen praten over persoonlijke onderwerpen zoals seksualiteit en intimiteit. Omdat zorgverleners vaak niet weten hoe dit aan te pakken gaf de Vocht onlangs tijdens het TVZ congres een workshop over hoe zij gemakkelijker het gesprek kunnen aangaan.

 

Vernieuwend

De Vocht’s benadering is nieuw binnen de verpleegkundige dienstverlening. Zij stelt dat veel medewerkers in de zorgverlening over het algemeen weinig besef hebben van de behoefte die bij kwetsbare patiëntengroepen leeft om intieme thema’s bespreekbaar te maken. Dit terwijl een ongeneeslijke ziekte van zeer grote invloed is op iemands intimiteit en seksualiteit, twee zeer belangrijke pijlers binnen de levenskwaliteit.

Leerdoelen

De Vocht stelde zichzelf ten doel om deelnemers aan haar cursus inzicht te laten verwerven in de impact die het hebben van een ongeneeslijke ziekte heeft op iemands seksualiteit en intimiteit. Daarnaast wil ze zorgverleners graag bijbrengen hoe ze cliënten en hun partners steun kunnen bieden bij dit lastige onderwerp. 

Over Hilde de Vocht

Hilde de Vocht promoveerde na haar studie Psychologie met haar onderzoek naar ‘seksualiteit en intimiteit bij kanker en palliatieve zorg’ aan de University van Birmingham City. Vorig jaar ontving zij tevens van de Internationale Vereniging van Verpleegkundigen (Sigma ThetaThau) een onderscheiding voor haar bijdrage aan de verpleegkunde.
 
Bent u een zorgprofessional en op zoek naar een nieuwe baan in de zorg? Bezoek dan onze vacaturebank en reageer op passende functies.