Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik gepubliceerd

10-08-2018

Eindelijk duidelijkheid over probiotica met een bewezen effect - Vandaag werd de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik gelanceerd door een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift BMC Gastroenterology. TNO en ARTIS-Micropia namen op 15 november 2016 het initiatief tot het ontwikkelen van de gids tijdens het Micropia-symposium Ken Uzelf, in aanwezigheid van wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. De gids geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen. De gids moet een handvat bieden aan patiƫnten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, diƫtisten en apothekers. In Nederland is het initiatief voor de gids met belangstelling ontvangen. Het heeft al geleid tot een uitnodiging voor een dubbelpublicatie door het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek en een uitnodiging voor een opiniestuk in Huisarts en Wetens

br />Gezondheidsbevorderend effect
Antibiotica worden veel gebruikt in de strijd tegen bacteriële ziekteverwekkers. Toch hebben deze medicijnen veelal ook een effect op de gezonde bacteriën in de darm. Deze darmflora is van groot belang voor een optimale werking van de darmen en is daarmee onmisbaar voor je gezondheid. De antibiotica (met name breed-spectrum antibiotica) kunnen een verstorend effect hebben op de darmflora, met verschillende nadelige gevolgen. Dit is een veelvoorkomend probleem, aangezien het breed- spectrum antibioticum amoxicilline met een grote kans op klachten het meest voorgeschreven antibioticum is in Nederland met 1,2 miljoen gebruikers in 2017.

Antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) is daarbij een van de meest voorkomende bijwerkingen. Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend in zuiveldrankjes of als voedingssupplement, een gezondheidsbevorderend effect hebben. Het is bewezen dat de inname van bepaalde probiotica bij antibioticagebruik een preventieve werking heeft en de kans op AGD verkleint.

Aanpak
Lees in het themaverhaal op www.micropia.nl/nationale-gids meer over de aanpak van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Remco Kort, Micropia-hoogleraar verbonden aan de VU en TNO, samen met co-auteurs Ger Rijkers, Cyrille Krul en Valeria Agamennone. De probiotische producten zijn uiteindelijk gegroepeerd op basis van het aangetoonde effect in minstens één tot drie onafhankelijke klinische studies. Producten kregen drie sterren als er een effect werd gevonden in tenminste drie van de geselecteerde studies; twee sterren bij een effect in twee studies; en één ster bij een effect in slechts één studie. Dit heeft geleid tot een totaal van acht enkel- en meerstammige formuleringen die effectief zijn bij de met probiotica behandelde groep. De verschillende producten zijn allemaal te koop voor consumenten; doorgaans via internet. De gids zal jaarlijks worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.