Nieuwe printtechnologieën hebben ingrijpend effect op zorgsystemen

10-08-2018

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Ricoh onder 787 zorgprofessionals in Europa, blijkt dat nieuwe printtechnologieën een ingrijpend effect kunnen hebben op de Europese zorgsystemen. Zeven van de tien Nederlandse ondervraagden zijn van mening dat nieuwe printtechnologieën, zoals 3D-printen, de zorgsector fundamenteel kunnen veranderen.

br />De belangrijke rol van 3D-printen
Naast het ontwikkelen van op maat gemaakte protheses en on-demand productie van geneesmiddelen, maakt tegenwoordig 78 procent van de Nederlandse zorgprofessionals gebruik van nieuwe printtechnologieën om betere diagnoses te stellen en sterftecijfers te verlagen. 51 procent van de ondervraagden meent dat snelle productie van op maat gemaakte implantaten door bijvoorbeeld 3D-printen, cruciaal is voor het verbeteren van de herstel- en wachttijden.

Maurits Aalders, Director Marketing Ricoh Nederland, zegt: “In een tijd waarin meer gedaan moet worden met minder, zal blijken dat het gebruik van innovatieve printtechnologieën essentieel is voor de Europese zorgstelsels, om hoogwaardige zorg te kunnen blijven bieden. Dankzij nieuwe technieken, zoals het printen van aquagel-organen, kunnen chirurgen handelingen als hechten en het verwijderen van tumoren oefenen voordat ze een echte operatie uitvoeren. Het laag voor laag printen van geneesmiddelen om specifieke aandoeningen te behandelen, is binnenkort misschien wel heel gewoon.”

Complexere patiëntbehoeften
Door de toenemende levensverwachting worden mensen pas op latere leeftijd getroffen door aandoeningen, waardoor behandelingen steeds complexer worden. Als gevolg gebruikt 66 procent van de Nederlandse zorgverleners nieuwe printtechnologieën om materialen af te stemmen op de behoeften van onder andere ouderen. Als niet wordt geïnvesteerd in 3D-printen, meent 54 procent van de Nederlandse ondervraagden zelfs dat het in de komende vijf jaar moeilijk zal worden om aan de behoeften van de patiënten te voorzien.