Mismatch op arbeidsmarkt artsen blijft

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-12-2015

Het tekort aan specialisten ouderengeneeskunde en psychiaters is de afgelopen maanden niet veranderd. Tegelijk blijft het reservoir aan basisartsen onverminderd groot. Het beeld van de arbeidsmarkt voor artsen is in het derde kwartaal 2015 vrijwel ongewijzigd, al is er een lichte stijging in het totale aantal vacatures te zien.

align="">Deze groep van 752 uitkeringsgerechtigden telt 478 pas afgestudeerde basisartsen, 131 artsen die intramuraal werkzaam zijn geweest en ten slotte nog 111 artsen die extramuraal hebben gewerkt. Ongeveer driekwart van de artsen met een WW-uitkering vindt binnen een half jaar een baan.
Het Capaciteitsorgaan – dat de data over de arbeidsmarkt voor artsen aan Medisch Contact aanlevert – ziet in de cijfers aanleiding om het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opnieuw te adviseren om het totale aantal opleidingsplekken voor de initiële opleiding geneeskunde terug te brengen naar 2400 á 2700. Op dit moment laten de universiteiten jaarlijks 3100 nieuwe geneeskundestudenten toe tot de opleiding.


Marieke van TwillertLees meer: 

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact