‘Veel afgekeurden kunnen weer aan het werk’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

20-08-2015

Ongeveer 150 duizend mensen krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering terwijl ze daar helemaal geen recht op hebben. Volgens verzekeringsartsen van het UWV komt dat doordat er te weinig mensen opnieuw worden gekeurd.

align="">Novag, de vakbond van de verzekeringsartsen, zegt donderdag in dagblad Trouw dat het merendeel van de arbeidsongeschikten jarenlang, en soms wel tien jaar, niet wordt herkeurd nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Omdat veel mensen in de tussentijd herstellen, krijgen ze ten onrechte een uitkering.

In totaal ontvangen 800 duizend mensen in Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV doet dit jaar 32 duizend herkeuringen. Dat zijn er volgens verzekeringsarts en Novag-voorzitter Wim van Pelt veel te weinig. ‘Zo kan het gebeuren dat iemand die eenmalig onder het mes moet, daarna revalideert en een halfjaar later weer arbeidsfit is’, zegt hij in de krant. Van Pelt denkt dan ook dat een vijfde van de arbeidsongeschikten weer kan werken.

In Nederland zijn er twee soorten uitkeringen voor arbeidsongeschikten: de WGA, voor mensen die tijdelijk niet aan het werk kunnen, en de IVA, voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Vooral mensen die een WGA-uitkering ontvangen, krijgen die langer dan nodig is. Tweede Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn (VVD) vindt dat de WGA daardoor een eindstation is, terwijl het juist een tussenstation moet zijn.

ANP

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact