‘Maak tarief dienstapotheek overal gelijk’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

25-08-2015

In Hoeksche Waard bedraagt de rekening voor een recept in de apotheek buiten de reguliere winkeltijden 77,43 euro. Alleen de dienstapotheek van Texel is nog...

align="">In Hoeksche Waard bedraagt de rekening voor een recept in de apotheek buiten de reguliere winkeltijden 77,43 euro. Alleen de dienstapotheek van Texel is nog duurder met 94 euro per receptregel. In Rotterdam is het een stuk goedkoper, want daar kost een receptafhandeling bij de dienstapotheek rond de 20 euro. Patiënten merkten dat eerst niet, maar zien het nu terug als het bedrag voor rekening komt van het eigen risico. Politici uit de regio Hoeksche Waard vrezen dat mensen die krap bij kas zitten de dienstapotheek gaan mijden. Patiënten kunnen niet uitwijken naar het nabijgelegen Rotterdam, omdat ze daar niet ingeschreven zijn.

Oomen stelt tegenover RTV Rijnmond voor om het tarief te verevenen over alle dienstapotheken. In het hele land zou dan een tarief van bijvoorbeeld 30 euro gelden. De bestuursvoorzitter van de zorgverzekeraar uit Schiedam geeft aan dat hij het aan de orde heeft gesteld bij de andere zorgverzekeraars.

Dienstapotheken doen nu zelf een voorstel voor het tarief, en dat wordt overeengekomen met de twee grootste zorgverzekeraars van het gebied. Het tarief is samengesteld door de geraamde kosten te delen door het aantal receptregels. Hierdoor is het tarief in dunbevolkte gebieden hoger dan in een drukke stad.

Het is onjuist dat patiënten alleen bij de dure dienstapotheek terecht kunnen, reageert apotheker R Wols van apotheek Apollo en apotheek De Beijerse Hof in Oud Beijerland. Patiënten kunnen wel degelijk naar een andere dienstapotheek gaan, bijvoorbeeld de goedkopere in Rotterdam. Het is dan wel aanbevolen dat ze zich via het landelijk schakelpunt aanmelden of een actueel medicatieoverzicht meenemen. Patiënten hebben dan wel een langere reistijd, die kan langer zijn dan de norm van 45 minuten. Maar een groter nadeel is dat de dienstapotheek dan nog minder receptregels heeft, en dus nog duurder wordt, aldus de apotheker. De spoedvoorziening voor de regio zou daarmee zelfs in gevaar kunnen komen. Het voorstel van DSW is daarmee zo gek nog niet, om de kosten voor de dienstapotheek te verevenen, aldus Wols, maar de politiek zou ook de kosten uit het eigen risico kunnen halen, net als die voor de huisarts.

Heleen Croonen
@heleencroonen

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact