Meer ziekteverzuim in huisartsenpraktijk

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

09-09-2015

Medewerkers in de huisartsenzorg melden zich iets minder vaak ziek, maar de gemiddelde duur van het ziekteverzuim neemt toe, vooral bij verzuim met psychische oorzaken. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die onderzoek heeft laten doen naar het ziekteverzuim in de huisartsenzorg.

align="">Het ziekteverzuim steeg van 3,15 procent in 2013 naar 3,45 procent in 2014 en ook de eerste twee kwartalen van 2015 laten een verdere stijging zien. Wel ligt het ziekteverzuim onder het gemiddelde van de zorgsector van 4,8 procent en het landelijk gemiddelde van 3,8 procent.

De LHV legt zelf een verband met de grote veranderingen in de huisartsenpraktijk, waaronder de grotere diversiteit van taken. Nieuwe uitdagingen zouden tot spanningen leiden in de huisartsenpraktijk en die spanningen kunnen weer leiden tot overspanning, waardoor eventueel langdurig verzuim op de loer ligt. Ook de balans tussen werk en privé is een aandachtspunt, stelt de LHV, die wijst op de grotere kans op ziekteverzuim bij mensen die te maken hebben met mantelzorg aan familieleden.
Simone Paauw

LHV: Verzuim binnen huisartspraktijken stijgt 

Lees ook:

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact