MindAffect haalt één miljoen euro durfkapitaal op voor ALS-uitvinding

14-05-2018

MindAffect, de Nederlandse startup die een unieke ‘brain computer interface’ heeft uitgevonden waarmee onder meer ALS-patiënten weer kunnen communiceren, haalt één miljoen euro durfkapitaal op bij diverse Nederlandse investeerders.

br />Eén van de initiatiefnemers is Peter Desain, professor kunstmatige intelligentie van de Radboud Universiteit Nijmegen, die al 20 jaar onderzoek doet naar zogenoemde brein-computer-koppelingen. Desain: “Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, door gebruikmaking van onze technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren.”

MindAffect is opgericht in september 2017 en bouwt voort op onderzoek dat mede is gefinancierd door internationale ALS-stichtingen. Hier bovenop komt nu de aangetrokken investering van één miljoen euro aan durfkapitaal afkomstig van een groep Nederlandse investeerders. Dit consortium bestaat uit informal investors Bernard Muller, ondernemer en zelf ALS-patiënt, en de oprichters van smart energy bedrijf Quby, alsook formeel georganiseerd kapitaal van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL en Medisch Specialistisch Bedrijf Isala.

Ivo de la Rive Box, directeur van MindAffect, is blij met de investering: “Wij zijn er trots op dat we het vertrouwen hebben gekregen van zoveel verschillende partijen in de markt om onze technologie verder uit te ontwikkelen tot een product voor mensen die hun vermogen tot communiceren zijn verloren.”