MedicijnMonitor 2018: Nederland efficiënt en zuinig met geneesmiddelen

09-05-2018

Nederland geeft per jaar 200 euro per inwoner minder uit aan geneesmiddelen in vergelijking met andere landen met een hoog inkomen. Dit blijkt uit de nieuwe MedicijnMonitor 2018 van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.

br />‘Dat bevestigt dat we in ons land heel efficiënt en zuinig met geneesmiddelen omgaan. Ook hebben patiënten in Nederland nu nog relatief snel toegang tot nieuwe geneesmiddelen’, zegt Gerard Schouw, directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. ‘Maar we maken ons wel zorgen over de ontwikkeling dat het steeds langer duurt voordat deze nieuwe geneesmiddelen bij de patiënt komen.’ Door overheidsbeleid duurt het wel steeds langer, wel tot anderhalf jaar, voordat Nederlandse patiënten toegang krijgen tot nieuwe medicijnen.

Wachttijd loopt op
De gemiddelde wachttijd voordat een nieuw geneesmiddel beschikbaar is voor Nederlandse patiënten is inmiddels 228 dagen. Twee jaar geleden lag dit nog onder de tweehonderd dagen. Dat heeft onder meer te maken met de tijdsduur van beoordelingen en onderhandelingen met de overheid. De normen die hiervoor staan, worden regelmatig niet gehaald. De beoordeling door het Zorginstituut zou maximaal negentig dagen moeten duren. Bij innovatieve medicijnen waarbij de overheid onderhandelt over de prijs, is de wachttijd gemiddeld zelfs vijfhonderd dagen.

Uitgaven stabiel
Nederlanders geven per hoofd van de bevolking veel minder uit aan geneesmiddelen dan inwoners van andere landen met een hoog inkomen, jaarlijks 367 euro. In andere landen is dit 604 euro per inwoner. De totale uitgaven aan geneesmiddelen zijn in ons land al tien jaar vrij stabiel: ruim vijf miljard euro. ‘En dat terwijl we steeds ouder worden. Omdat steeds meer succesvolle medicijnen beschikbaar komen, kunnen we nu veel meer patiënten helpen’, aldus Schouw.

Reparerende medicijnen
Wereldwijd vinden er momenteel circa 24.000 onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen plaats. Er zijn zo’n duizend innovatieve gen- en celtherapieën in ontwikkeling, waarvan de helft gericht is op kanker. ‘We staan aan de vooravond van nieuwe medische doorbraken die de kwaliteit van leven en het behandelen van patiënten volledig kunnen veranderen’, aldus Schouw. Het gaat daarbij om ‘reparerende’ medicijnen, waardoor er vaak geen andere medische ingrepen meer nodig zijn. Gerard Schouw: ‘Onze huidige manier waarop we geneesmiddelen toetsen en vergoeden, is niet geschikt voor deze nieuwe generatie geneesmiddelen. Daar moet de wetgever snel een oplossing voor vinden. Anders gaat Nederland achterop lopen in Europa. Niemand wil dat dokters en patiënten met lege handen staan terwijl effectieve nieuwe therapieën wel beschikbaar zijn.’

MedicijnMonitor
Geneesmiddelenbeleid is pas goed mogelijk als er helderheid is over de cijfers. Daarom publiceert de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen de MedicijnMonitor 2018, het jaarlijkse overzicht met de belangrijkste kengetallen over de sector.