LUMC en Universiteit Leiden sturen KNAW brief in zaak-Maat

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

12-10-2015

De voorzitter van de raad van bestuur van het LUMC en de rector magnificus van de Universiteit Leiden sturen in de zaak van de Leidse emeritus hoogleraar anatomie George Maat een brief aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit zegt rector magnificus Carel Stolker in universiteitsblad Mare.

align="">‘Stolker zal in de brief aan de KNAW steun betuigen aan Maat. Hij beschouwt de handreiking van minister Van der Steur als excuses’, aldus de woordvoerder van Universiteit Leiden. ‘Hij richt zich nu tot de KNAW als forum en geweten van de wetenschap om een gezamenlijke stem te laten horen richting de regering.’

Eerder stuurden directe collega’s van Maat een brandbrief aan de KNAW, die daarop liet weten een officieel advies te doen uitgaan over de voorwaarden waaronder wetenschappers in alle vrijheid onderzoek kunnen doen. De wetenschappelijke verontwaardiging betreft de publieke veroordeling door minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur van George Maat. Hij noemde het gebruik van forensisch beeldmateriaal bij een lezing over identificatie van MH17-slachtoffers voor studenten door Maat ‘buitengewoon ongepast en onsmakelijk’. Daarnaast gebood de minister dat dit beeldmateriaal voortaan alleen mag worden gebruikt na toestemming van nabestaanden. Eind september sprak de minister onder vier ogen met Maat, die liet weten dit als eerherstel te beschouwen.

Woensdag liet minister Van der Steur aan de Tweede Kamer weten dat hij het rapport dat de politie maakte over de lezing van Maat eind april, uiterlijk op 13 oktober krijgt en het daarna meteen naar de Kamer stuurt. Op 13 oktober verschijnt ook het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de ramp met vlucht MH17.

Eva Nyst
@evanyst

Lees ook

30-09-2015   ‘Rampfoto’s essentieel voor medisch onderwijs’
24-09-2015   ‘Prettig’ gesprek Maat en Van der Steur
23-09-2015   KNAW-bestuur overweegt advies rondom zaak-Maat
22-09-2015   Van der Steur doet graag beroep op Maat
22-09-2015   Dossier George Maat

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact