Gertrude van den Brink Zorgmanager van het Jaar 2018

20-04-2018

Gertrude van den Brink, bestuursvoorzitter van Middin in Rijswijk, is gekozen tot Zorgmanager van het Jaar 2018. Zij is de opvolger van Ernst Kuipers, bestuursvoorzitter van Erasmus MC.

br />De uitslag is donderdag bekendgemaakt. Van den Brink heeft de bij de prijs behorende Zorgvisie Excellence Trofee in ontvangst genomen. ‘Gertrude van den Brink is een manager die de zelfstandigheid en keuzevrijheid van mensen met beperkingen voorop stelt. Zij doet dit op verschillende niveaus. Op landelijk niveau zet ze zich in voor programma’s voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Ze heeft een rustige maar besliste stijl van leidinggeven die respect afdwingt’, aldus juryvoorzitter André Rouvoet. Het is de twintigste keer dat de prijs is uitgereikt.

Voor de prijs waren dit jaar verder genomineerd Mark van Houdenhoven, bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, en Peter Langenbach, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. ‘Zorgmanagers werken steeds vaker als bruggenbouwers tussen de mensen in de eigen organisatie en de stakeholders daarbuiten’, aldus de juryvoorzitter. Mark van Houdenhoven wordt in het juryverslag geprezen vanwege zijn kennis op het gebied van de zorglogistiek en de energieke manier waarop hij innovatieve samenwerkingsverbanden heeft ingevoerd. Peter Langenbach heeft samen met de stakeholders een nieuwe meerjarenvisie ontwikkeld voor het ziekenhuis, één elektronisch patiëntendossier (epd) ingevoerd in vier ziekenhuizen tegelijk en het is hem gelukt Spijkenisse Medisch Centrum financieel gezond te maken. ’Peter Langenbach is een hands-on bestuurder die strategie verbindt met de praktijk’, aldus Rouvoet.

De genomineerden zijn voorgedragen door een selectiecommissie bestaande uit prof. Pauline Meurs en bestuursadviseur en coach Frits Verschoor. De jury bestaat naast voorzitter André Rouvoet uit Marlies Ott, progammadirecteur bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur, Albert Arp, algemeen directeur van de Jaarbeurs en oud-bestuursvoorzitter van Beweging 3.0, en Ernst Kuipers, de winnaar van vorig jaar.