‘Arts terughoudender bij euthanasie’

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

20-04-2018

Artsen zijn terughoudender geworden bij het uitvoeren van euthanasie. Dat zegt Agnes Wolbert, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) vandaag in Trouw.

Wolbert wijst het optreden van het Openbaar Ministerie (OM) aan als aanleiding voor deze verandering. Voor het eerst in de geschiedenis van de euthanasiewet doet het OM een strafrechtelijk onderzoek naar in totaal vijf euthanasiezaken die onzorgvuldig zijn beoordeeld. ‘Ik stond op de Huisartsbeurs in de NVVE-stand. De artsen die ik sprak begonnen over de actieve opstelling van het OM en het effect daarvan op hun handelen’, zegt Wolbert. Ze noemt het ‘uitgesproken ongewenst’ dat er een ‘angstcultuur’ zou kunnen ontstaan rondom euthanasie.

In Trouw suggereert Wolbert – die zelf tien jaar PvdA-Kamerlid was – dat procureur-generaal Rinus Otte vanuit de politiek de ruimte krijgt voor zijn ferme aanpak. ‘Dat is lang genoeg om te weten dat dit geen toeval is’, zegt ze in Trouw. Ze merkt dat de politiek minder positief staat tegenover eigen regie van de burger in de laatste levensfase. In het regeerakkoord werd afgesproken dat er onderzoek komt naar de kwestie ‘voltooid leven’, voordat D66 het wetsvoorstel hierover indient. Ook zou er voor artsen en patiënten voorlichting komen over euthanasie, maar die laat lang op zich wachten, aldus Wolbert.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact