Bogin introduceert gratis app Biopaspoort®

20-04-2018

Patiënt houdt zelf werking van medicijn(en) en mogelijke bijwerking bij​ - Gebruikers van biologische medicijnen krijgen meer grip op hun eigen medicijnen dankzij de nieuwe app, het Biopaspoort. Met de app kunnen gebruikers zelf bijhouden welke (biologische) medicijnen ze gebruiken of gebruikt hebben. Belangrijk hierbij is om het zogenaamde batchnummer of chargenummer in de app op te slaan. Geïnteresseerden kunnen het Biopaspoort kosteloos downloaden in de Apple App Store of Google Play Store. Dit hulpmiddel is ontwikkeld door de brancheorganisatie Bogin (Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland).

br />Registreer gebruikte medicijnen in app
Bogin voorzitter Martin Favié: “Alle biologische medicijnen hebben verplicht een merknaam. Zo is altijd duidelijk welk product u gebruikt of heeft gebruikt. Ook heeft elk medicijn een productienummer, het zogenaamde batch- of chargenummer. Door deze unieke code op elk doosje is te herleiden waar en wanneer het medicijn is gemaakt. Met de app kunnen gebruikers zelf het batchnummer van het medicijn noteren en bewaren. De zorgverlener registreert de batchnummers vaak ook, maar veel gebruikers willen zélf bijhouden welke biologische medicijnen ze gebruiken. Met de handige zoekfunctie kunnen ze in hun Biopaspoort gemakkelijk terugkijken welke batch ze eerder hebben gebruikt. In het Biopaspoort kunnen patiënten, naast de biologische medicijnen, ook andere medicijnen die ze gebruiken vastleggen. Met de complete medicijngeschiedenis in één app staat de gebruiker zelf aan het stuur en bepaalt of de gegevens al dan niet worden gedeeld met uw huisarts, specialist, apotheker en/of andere betrokkenen. Ook kan via de Biopaspoort app een eventuele bijwerking van het medicijn, met één klik, aan het bijwerkingencentrum Lareb worden doorgeven.”

Uitleg voor gebruikers
“Begin 2018 heeft de Bogin de website uwbiosimilars.nl gelanceerd. Deze publiekswebsite geeft een overzicht van biologische medicijnen en biosimilars; kopieën van bestaande biologische medicijnen waarvan het patent is verlopen en die door een andere firma’s worden gemaakt.”