Decaan opgepakt in misbruikzaak turnarts

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

30-03-2018

De voormalige decaan van het College of Osteopathic Medicine van de Universiteit van Michigan die toezicht had moeten houden op de turnarts Larry Nassar, is opgepakt. Nassar was als sportarts werkzaam op de universiteit en misbruikte daar ook jonge atletes.

Oud-decaan William Strampel verblijft nu in de gevangenis van Ingham County en wordt onder meer verdacht van het betasten van een studente en het maken van seksueel getinte opmerkingen. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat meerdere vrouwen een verklaring hebben afgelegd over het gedrag van Strampel. Strampel ontkent alle aantijgingen.

De voormalige decaan, die sinds december op medische gronden op verlof is, wordt ook verweten te weinig te hebben gedaan om het misbruik door Nassar te voorkomen. Voorzitter John Engler van de universiteit wilde Strampel in februari al laten ontslaan omdat die niet had toegezien dat Nassar de strengere richtlijnen volgde die waren opgesteld na klachten van seksueel misbruik. De directeur van de Universiteit van Michigan stapte eind januari op na kritiek dat ze te weinig zou hebben gedaan tegen het misbruik door Nassar. Eerder stapten al directieleden van de Amerikaanse gymnastiekbond en het hoofd van het Amerikaans olympisch comité op.

Zowel Nassar als Strampel is osteopathisch arts. Beiden hebben in de Verenigde Staten dezelfde opleiding en juridische en medische positie als allopathische artsen, maar specialiseren zich in de richting van de osteopathie. De American Medical Association herbergt ‘doctors of medicine’ (MD’s), en ‘doctors of osteopathic medicine’ (DO’s). De ostepathische beweging legt de nadruk op het zelfhelend vermogen van het lichaam. Om pijn te verminderen en mobiliteit te vergroten, raken deze artsen het lichaam met hun handen aan. Onder het mom van therapie kon Nassar het bekkengebied van atletes betasten.

Nassar is wegens seksueel misbruik van naar schatting 265 meisjes veroordeeld tot een gevangenisstraf tot 175 jaar. Eerder had de sportarts ook al een straf van zestig jaar gekregen voor het bezit van kinderporno. In een nieuwe zaak in de staat Michigan wacht Nassar nog eens een straf van 40 tot 125 jaar.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact