Belg krijgt 28 jaar cel voor moord op huisarts

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

27-03-2018

De 57-jarige Belg Danny S. heeft 28 jaar celstraf gekregen voor de moord op huisarts Patrik Roelandt die hem een visite bracht. Dat melden diverse Belgische media.

Volgens de rechter in Kortrijk is moord met voorbedachten rade bewezen; Danny S. lokte huisarts Roelandt op 1 december 2015 naar zijn huis in Ingelmunster door een visite aan te vragen. Hij legde een mes klaar, pakte een reistas voor zijn vlucht en haalde vlak voor de moord geld van de bank. Hij stak de huisarts twee keer, een messteek in de hals werd Roelandt fataal, meldt Het Laatste Nieuws. Daarna gooide hij de mobiele telefoon van de huisarts weg, trok een ander T-shirt aan en stapte naar zijn advocaat. IJzig kalm, oordeelt de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie voelde Danny S. zich ‘mismeesterd’ door de medische wereld; dat betekent dat hij zich medisch verkeerd behandeld voelde. Zijn huisarts had hem doorverwezen naar specialisten en wilde hem laten opnemen in de psychiatrie; daarvoor moest hij boeten, stelde het OM volgens het Nieuwsblad.

Na zijn celstraf moet Danny S. zich nog tien jaar ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank; wat inhoudt dat er in die periode door de minister van justitie wordt besloten of hij in de gevangenis moet blijven of onder toezicht wordt vrijgelaten. Daarnaast moet hij boetes en schadevergoedingen van bij elkaar rond de 200.000 euro betalen aan de nabestaanden van de huisarts.

Na de moord riepen de artsenorganisaties in België op tot betere beveiliging van huisartsen tijdens huisbezoeken.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact