Medisch hulpverleners krijgen bevoegdheid

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

15-10-2015

Minister Schippers wil een tijdelijke regeling van vijf jaar, die op 1 juli 2016 moet ingaan. De vierjarige hbo-opleiding medische hulpverlening bestaat sinds...

align="">Minister Schippers wil een tijdelijke regeling van vijf jaar, die op 1 juli 2016 moet ingaan. De vierjarige hbo-opleiding medische hulpverlening bestaat sinds 2010, maar leidde tot nu toe niet tot erkenning en registratie. Met de tijdelijke regeling wil de minister onderzoeken voor welke voorbehouden handelingen het doelmatig en effectief is om in de Wet BIG een definitieve zelfstandige bevoegdheid toe te kennen aan medisch hulpverleners. Na hun opleiding voeren deze professionals medisch ondersteunende taken uit binnen de acute zorg, interventiezorg of diagnostiek. Voorbeelden van voorbehouden handelingen waarvoor de medisch hulpverleners zijn opgeleid, zijn bloedafname, het inbrengen of verwijderen van een tube in de luchtpijp en het geven van injecties. Een gediplomeerde medisch hulpverlener mag deze taken nu ook al uitvoeren, maar alleen in opdracht en onder toezicht van bijvoorbeeld een medisch specialist.

Eerder stelden studenten van Hogeschool Utrecht hun opleiding aansprakelijk voor de vertraging die zij opliepen bij het afstuderen, omdat zij zich na het afronden van hun opleiding nog niet konden registreren in het BIG-register. In 2014 zouden al zeshonderd studenten zijn gedupeerd.

Simone Paauw

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact