ETZ stapt 31 maart over op nieuw elektronisch patiëntendossier

26-03-2018

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg en Waalwijk neemt zaterdag 31 maart een nieuw elektronisch patiëntendossier (epd) in gebruik. Onderdeel van het dossier is patiëntenportaal MijnETZ. Hier kunnen patiënten in een beveiligde online omgeving delen van het eigen medisch dossier inzien.

br />Met de ingebruikname van het nieuwe epd neemt het ETZ afscheid van veertig technisch verouderde systemen. In het nieuwe epd wordt alles rondom de zorg van een patiënt op één plek vastgelegd: van afspraken, behandelplan, spoedeisende hulp en operatieproces tot medicatie, klinische notities en facturering. Met het nieuwe epd van leverancier Epic is het ETZ beter voorbereid op ontwikkelingen in de gezondheidszorg.

Naast vervanging van de verouderde systemen is ook de fusie tussen het voormalige St. Elisabeth Ziekenhuis en TweeSteden ziekenhuis een reden om over te stappen op het nieuwe epd. Beide ziekenhuizen werkten met verschillende systemen.

Medische gegevens
In het gezamenlijke epd raadplegen medisch specialisten, verpleegkundigen en andere zorgverleners medische gegevens van patiënten, zoals onderzoeksresultaten, medicijnenoverzicht, allergieën en behandelplannen. Ook wordt de correspondentie van patiënten met hun huisarts in dit dossier bewaard. Zo wordt de zorg beter en veiliger, omdat elke bevoegde zorgverlener op elk moment over dezelfde juiste informatie van patiënten beschikt.

Zondagsdienst 30 maart
Op vrijdag 30 maart houdt het ETZ een zondagsdienst. Poliklinieken, bloedafnameposten en Trombosedienst op ETZ Elisabeth, ETZ Waalwijk en ETZ Waalwijk zijn op deze dag gesloten. De poliklinieken zijn wel geopend voor spoedpatiënten. De prikposten van Diagnostiek Brabant zijn geopend in de ochtend voor patiënten die hun bloed willen laten prikken. Zie voor locaties en openingstijden: www.diagnostiekbrabant.nl/locaties.

Trots
Anita Wydoodt, lid raad van bestuur, is trots: “Achter de schermen is 22 maanden keihard gewerkt om op 31 maart over te kunnen stappen. Duizenden medewerkers zijn geschoold in het werken met het epd. Dit is het grootste implementatieproject uit de geschiedenis van de beide gefuseerde ziekenhuizen. Het is een prestatie van formaat dat deze grote klus volgens planning verloopt.”

Patiëntenportaal MijnETZ
Patiënten kunnen vanaf 31 maart gebruik maken van het epd, via patiëntenportaal MijnETZ. Gerard van Berlo, lid raad van bestuur: “Patiënten krijgen hierdoor de regie over hun eigen behandeling. Ze kunnen bijvoorbeeld afspraken maken, vragenlijsten invullen, berichten sturen aan zorgverleners en uitslagen inzien.”