Ziekenhuisapotheeklaboratorium van Gelre ziekenhuizen uniek door dubbele accreditatie

22-03-2018

Het klinisch farmaceutisch en toxicologisch laboratorium (KFTL) van de ziekenhuisapotheek van Gelre ziekenhuizen is uniek in Nederland. Dit komt omdat het sinds kort zowel ISO-15189 als ISO-17025 geaccrediteerd is.

br /> Wat betekent ISO-15189 en ISO-17025?
Vele medische laboratoria zijn ons al voorgegaan met de accreditatie op basis van de internationale standaard ISO-15189. Dit keurmerk houdt voor ziekenhuisapotheken in dat de hoge kwaliteit van geneesmiddelbepalingen en adviezen hierover internationaal worden erkend.
Het KFTL heeft daarnaast ook de ISO-17025 accreditatie behaald voor testlaboratoria. De ziekenhuisapotheek is trots dat het KFTL, door het behalen van beide accreditaties, zich aantoonbaar onderscheidt en daarmee een unieke positie in Nederland inneemt.

Wat is de meerwaarde van deze accreditaties?
“Onze diensten voorzien onder meer in farmacotherapie op maat en in de behandeling van vergiftigingen op individueel niveau. De ISO-15189 accreditatie laat zien dat wij voor onze patiënten betrouwbare kwaliteit leveren. De meerwaarde van twee accreditaties is echter dat de analyse van geneesmiddelen en drugs niet alleen in lichaamsmateriaal, maar ook in niet-lichaamsmateriaal geaccrediteerd is”, vertelt ziekenhuisapotheker Lutea van Gendt.
“Het KFTL heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in de enorme wereld van de nieuwe verdovende middelen, zoals Flakka (alfa-PVP) en 4-FA (4-fluoramfetamine), die inmiddels op de lijst met verdovende middelen staan. Elke week dienen zich weer nieuwe verdovende middelen aan die nog niet verboden zijn. Deze middelen kunnen leiden tot ernstige gezondheidsschade, en kunnen ook een probleem zijn voor bijvoorbeeld waterzuiveringsinstallaties als gevolg van illegale lozingen van drugslaboratoria. Het KFTL bepaalt deze verdovende middelen dus niet alleen in urine of bloed (ISO-15189), maar voert ook onderzoek uit op bijvoorbeeld oppervlaktewater (ISO-17025). De analyse van grondstoffen en eindproducten(geneesmiddelen) van de eigen bereidingsafdeling zijn nu ook geaccrediteerd onder de ISO-17025. De beide behaalde accreditaties sluiten aan bij de ambitie om ons te positioneren als expertisecentrum op het gebied van de klinische en forensische toxicologie, waaronder drugsanalyse. Tevens is onze ziekenhuisapotheek gespecialiseerd in bijzondere geneesmiddelbepalingen voor het vaststellen van de optimale dosering voor de individuele patiënt. Een voorbeeld hiervan is colistine, dat in ons laboratorium wordt bepaald om behandeling van infecties met zeer resistente bacteriën te optimaliseren.”