Wouter Staal benoemd tot hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie

16-03-2018

Wouter Staal is met ingang van 1 februari 2018 benoemd tot hoogleraar Klinische Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.

br />Staal werkt sinds 2009 als psychiater bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie (Radboudumc) en sinds 2012 als Principal Investigator bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior. Hij is een internationaal erkend expert op het gebied van autismespectrumstoornissen. Hij leidt een team dat fundamenteel, genetisch en neuro-imagingonderzoek integreert met klinische studies van ontwikkelingsstoornissen. Als hoogleraar wil hij een brugfunctie vervullen tussen wetenschap en klinische praktijk: onderzoeksresultaten naar de klinische praktijk brengen en omgekeerd, het wetenschappelijk denken laten inspireren door observaties op de werkvloer.

Wouter Staal (Utrecht, 1969) voltooide in 1995 zijn studie Geneeskunde aan de VU Amsterdam. Hij werkte als onderzoeker bij het Rudolf Magnus Institute for Neuroscience en promoveerde in 2000. Een deel van zijn promotieonderzoek verrichtte hij in de VS, aan de Universiteit van Iowa. Hij promoveerde op onderzoek naar hersenafwijkingen bij schizofrenie. (Universiteit Utrecht). Hij specialiseerde hij zich in de kinder- en jeugdpsychiatrie en werkte onder meer als medisch directeur van de zorglijn voor autisme bij de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie in het UMC Utrecht.

Staal is binnen Karakter, de grootste organisatie voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Nederland, voorzitter van de Karakter Academy, die onderwijs- en onderzoeksactiviteiten ontwikkelt. Tot voor kort was hij opleider in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij is verder betrokken bij de ontwikkeling van nationaal en lokaal onderwijs voor psychiaters, assistenten in opleiding en geneeskundestudenten. Wouter staal is sinds 2016 bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Balans en lid van de wetenschappelijke adviesraad van Stumass en Jados, organisaties die woonvoorzieningen voor mensen met autisme opzetten. Daarnaast is hij senior adviseur van de afdeling kinderneurologie en neurorevalidatie van Jilin University (China) en bestuurslid van de Commissie Wetenschappelijke Activiteiten en lid van de visitatie commissie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. In 2017 werd hij bijzonder hoogleraar autisme spectrum stoornissen aan de Universiteit Leiden.