Petitie aangeboden aan Minister Kaag!

07-03-2018

Gisteren heeft Artsen zonder Grenzen bij de Tweede Kamer de petitie #NotATarget aangeboden aan Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Sinds het begin van de campagne vorig jaar hebben meer dan 25.000 mensen hun handtekening gezet onder onze petitie. En daar zijn wij heel erg blij mee. ‘Het is een grove schending van het internationaal oorlogsrecht, niets is meer heilig. Er is al veel te veel gebeurd. Ik hoop dat we het tij kunnen keren’, zegt Minister Sigrid Kaag nadat zij de petitie in ontvangst heeft genomen.

br />Het is schrijnend om te zien dat sinds de aanname van resolutie 2286 de aanvallen op ziekenhuizen en klinieken gewoon zijn doorgegaan, met name in Syrië en Jemen. Tijdens de recente bombardementen op de Syrische enclave Oost-Ghouta zijn 13 door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen en klinieken beschadigd of vernietigd. Bij het eerste humanitaire konvooi dat Oost-Ghouta in mocht eerder deze week, is een deel van de medische hulpgoederen uit de vrachtwagens verwijderd. Op 20 november 2017, werd een groot veldhospitaal in Oost-Ghouta geraakt door twee raketten. Op 4 december vorig jaar beschadigde een luchtaanval het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis Al Gamhouri in Hajjah, Jemen.

‘Ziekenhuizen en klinieken horen veilig te zijn, zéker in tijden van oorlog’, zegt adjunct-directeur Katrien Coppens van Artsen zonder Grenzen, die gister de petitie heeft overhandigd. ‘Toch zijn medische voorzieningen, ook die van Artsen zonder Grenzen, nog regelmatig doelwit van geweld. ‘De bal ligt nu bij de Nederlandse regering, we zullen in 2018 nauwgezet de stappen van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Veiligheidsraad volgen. Zo nodig zullen we de regering in Den Haag opnieuw herinneren aan het belang van Resolutie 2286. Medische zorg móet veilig zijn, zeker in gebieden waar de bevolking voortdurend te lijden heeft onder extreem geweld.’

Wij zijn blij dat Minister Kaag, ook met haar overvolle agenda nu zij de taken van Halbe Zijlstra tijdelijk heeft overgenomen, toch tijd heeft gevonden om onze petitie aan te nemen. Nederland is deze maand voorzitter van de VN Veiligheidsraad en dus is nu het moment om dit onderwerp op dit platform aan de kaak te stellen. Wij houden u op de hoogte.

Heel hartelijk dank voor uw hulp bij deze campagne, de fantastische support vanuit de medische sector is voor ons heel belangrijk geweest!