Blockchain in kraamzorg test patiëntregie over eigen data

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact

01-03-2018

Zorginstituut Nederland en Coöperatie VGZ testen de komende drie maanden blockchain in de kraamzorg. Ouders gaan de urenregistratie van de kraamzorg bijhouden via hun smartphone.

Bijzonder aan blockchain is de toegankelijkheid van gegevens vanaf meerdere computers. Hiermee hopen de organisaties de burger meer controle te geven over de eigen zorggegevens en het administratieve proces efficiënter te maken. Vijftig kraamgezinnen die zorg krijgen van de drie kraamzorgorganisaties Liemerscare, Kraamzorg Zuid-Gelderland en Kraamzorg VDA, gebruiken de blockchaintoepassing 'Mijn Zorg Log'. In de proef worden gewerkte uren vastgelegd en zijn ze direct inzichtelijk voor ouderpaar, kraamverzorgende, kraamzorgorganisatie en verzekeraar.

Cruciaal is dat de controle op geleverde kraamzorguren met de blockchain bij de ouders komt te liggen. De kraamhulp zet in het systeem hoeveel uur ze heeft gewerkt en de ouders accorderen. Als ze niet akkoord gaan, kan de discussie direct worden gevoerd. Controle achteraf is daardoor niet meer noodzakelijk en de factuur hoeft geen negentig dagen meer op zich te laten wachten, legt het Zorginstituut uit in een video (zie hieronder).

Volgens RvB-lid Tiana van Grinsven van Bestuur Zorginstituut Nederland bouwt het instituut voort op positieve ervaringen met de nieuwe technologie. ‘We zien dat blockchaintechnologie de potentie heeft om de burger een centrale positie te geven en administratieve processen te vereenvoudigen. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen. Voordat we kunnen spreken van implementatie is onder andere dergelijk praktijkonderzoek nodig’, zegt Van Grinsven.

Geschreven door:
Webredactie Medisch Contact